Започна генерирането на нощните компилации на браузърния енджин Servo

0
3

Mozilla съобщи, че е започнало генерирането на първичните нощни тестови компилации на браузърния енджин Servo, написан на програмния език Rust. Засега са подготвени версии за операционните системи macOS и Linux (64bit) и съвсем скоро ще има версии и за ОС Windows и Android. Засега енджинът не е напълно съвместим с всички уеб-стандарти, но е готов за експерименти от страна на заинтересованите разработчици и програмисти. На базата на Servo активно се развива браузърът Browser.html с интерфейс, базиран на HTML5, който също е включен в нощните компилации и се предлага като еталонен интерфейс за тестване възможностите на енджина.

 

Servo се разработва и развива от Mozilla и Samsung. Енджинът е написан на езика за програмиране Rust и е характерен с многопоточното рендиране на уеб-страниците, както и паралелната обработка на операциите DOM (Document Object Model). Сегашният енджин на Firefox не може пълноценно да използва потенциала на многоядрените процесори, понеже в него още в началото са заложени еднопоточни схеми и алгоритми за обработка на съдържанието. И още, Servo значително повишава информационната сигурност и безопасността.

 

Интерфейсът на браузъра Browser.html е характерен с отказа от традиционните панели с раздели с адресен ред. Страниците заемат целия екран, като в горната част се появява малък панел с базовите управляващи елементи, който адаптивно променя тези инструменти. Така например, при мърдане на курсора се появява адресен ред, при превъртане на страницата панелът изчезва, но после се появява отново и още много други.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за