Започна експлоатацията на първия спътник с йонен двигател

0
82

Американският производител на космическа, авиационна и военна техника Boeing съобщи, че е въведен в експлоатация първият в света спътник, използващ изцяло електрическа силова система. Телекомуникационният спътник ABS-3A с тегло почти два тона ще покрива с излъчването си Южна Америка, Близкия Изток и Африка в C и Ku диапазоните.

 

За разлика от всички съществуващи към днешен ден изкуствени сателити, ABS-3A за поддържане и корекция на орбитата не използва резервоари с ракетно гориво. Вместо това той използва ксеноновата йонна система за задвижване XIPS (xenon-ion propulsion system). Йонният двигател XIPS използва магнитно поле за ускоряване на йоните и създаване на тяга. Според проекта, спътникът ще изразходи по-малко от 5 килограма ксенон по време на своята петнадесетгодишна мисия. Това е едва една десета част от количеството ракетно гориво, което се използва от обикновен спътник.

Boeing изведе в орбита сателита ABS-3A през месец март тази година с помощта на ракетата-носител Falcon 9 на частната компания SpaceX, основана и ръководена от Илън Мъск, който всъщност е и неин собственик.. Собственик на този сателит е Asia Broadcast Satellite, който може да го използва един месец по-рано планираното. Boeing възнамерява да изведе в началото на 2016 година и втори подобен спътник с име ABS-2A.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари