Започна надпреварата за контрола върху домейна „.net“

0
12

Търсенето на следващата компания, която ще обслужва четвъртият по големина интернет домейн „.net“ започна официално, след като до късно снощи участниците в търга подаваха своите документи до групата която ръководи глобалната адресна система на Интернет.

Базираната в Марина дел Рей, Калифорния, Интернет корпорация за вписване на имена и номера (ICANN) ще прегледа подадените оферти с помощта на независим оценител. Изборът на следващият оператор на „.net“ регистъра ще бъде обявен през март; той трябва да бъде одобрен и от федералното правителство.

Този който контролира регистъра, ще управлява глобалния списък на интернет адреси завършващи на „.net“. Макар, че в регистъра фигурират около 5 млн. адреси, в сравнение с 35 млн. регистрирани „.com“, той играе критична роля в големият обем от Интернет трафик. Решението на ICANN има изключителни последици за Интернет, което е и причина най-големите технологични фирми да следят конкурса отблизо.

Според компанията VeriSign, понастоящем обслужваща „.net“, 700 млрд. $ годишно (около 30 процента) от цялата онлайн реклама преминават през тоз домейн. Допълнително, всеки ден през „.net“ преминават около 150 млрд. е-мейли.

Фирмата оператор има задължение да поддържа в регистъра информацията, необходима за насочването на трафика до потребителите, за които е предназначен. В случай, че „.net“ листът бъде повреден или недостъпен, ще бъдат блокирани критични потоци от Интернет информация.

Източник: Econ.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари