Започна работа най-бързият в света суперкомпютър за изкуствен интелект

2
902

Компанията Cerebras Systems представи „най-бързия в света“ суперкомпютър CS-1, специално оптимизиран за извършване на изчисления в областта на изкуствения интелект и машинното обучение. Той е инсталиран в Аргонската национална лаборатория на САЩ.

В изследователския център на министерството на енергетиката на САЩ бе инсталирана компютърна система с 400 000 процесорни ядра. Тя ще се използва за моделиране сблъскванията на черните дупки, ще помага в откриването на нови лекарства за онкоболните, ще търси по-ефективни методи за лечение на черепно-мозъчните травми.

Главната особеност на CS-1 е чипът Wafer Scale Engine. Всеки кристал на WSE разполага с 1,2 трилиона транзистора, докато в обикновените чипове те са не повече от 10 милиарда. Всичките Wafer Scale Engine чипове в тази система предлагат 400 000 ИИ ядра. Налични са 18 GB SRAM памет, като пропускателната способност на паметта е 9 Pb/s.

Всеки един компонент на суперкомпютъра CS-1 е проектиран и създаден от нулата и е специално предназначен за решението на задачи и алгоритми от областта на невронните мрежи. По този начин се осигурява много висока производителност при ниска консумация на енергия и при много по-малки размери на устройството.

Чипът WSE е 56,7 пъти по-голям от най-големия графичен процесор и има 78 пъти повече графични ядра. CS-1 може да реши ИИ задача, която днешните компютри изчисляват седмици, само за няколко секунди.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Илиев И.
Илиев И.

професор Славян Сапарев знае ли за този супер компютър??

Ggin
Ggin

В кръга на майтапа
Wow ще може ли да се играе на него 😀