Заради жестоката засуха Тайван спря водата на фермерите, за да спаси производството на чипове

3
1069

Известно е, че селското стопанство на Тайван консумира малко над 70% от водните ресурси на острова, но в условията на невиждана засуха се наложи да бъде пожертван именно този сектор. Тайванското правителство спря водата на фермерите и сега те живеят чрез получаваните парични компенсации. Въпреки неудобствата, тази мярка дава възможност на TSMC да продължи производството на полупроводникови компоненти, което изисква много вода.

Запасите на прясна вода в отделни региони на Тайван бързо привършват, а сезонът на дъждовете започва чак през месец май. Изданието The New York Times напомня, че на този остров се намират над 90% от най-съвременните заводи за производство на полупроводникови компоненти. Статистиките показват, че през 2019 година местната полупроводникова промишленост е изразходвала около 63 милиона тона вода. След пречистване TSMC повторно използва около 86% от техническата вода, но въпреки това необходимостта от водни ресурси е голяма.

При подготовката за очакваната засуха TSMC заедно с тайванските власти изгради опреснителна станция и прокара тръбопровод към северната част на острова, която е по-богата на водни ресурси. В отделни региони на Тайван започна спирането на водата на всеки два дена от седмицата, а налягането в водопроводната мрежа бе намален. TSMC и другите производители на полупроводникови продукти започнаха да поръчват и получават вода от други райони на Тайван с помощта на автомобилни цистерни.

Тези мерки дадоха възможност на TSMC да продължи производството на полупроводникови компоненти със същите темпове.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари