Заради карантината Lufthansa изгуби 2,1 милиарда евро, но получи компенсация от 9 милиарда

3
735

Авиокомпаниите са едни от най-пострадалите в резултат от наложената световна карантина срещу COVID-19. Днес своите финансови данни представи Lufthansa. Загубите за първото тримесечие на тази странна 2020 година са в размер на 2,1 милиарда евро. За сравнение, през същия период на миналата година загубите на компания са били 342 милиона евро. Но спасението за Lufthansa идва от германското правителство.

Властите на Германия предложиха на авиокомпанията финансова поддръжка в размер на 9 милиарда евро. Но в замяна на това Lufthansa ще трябва да се раздели с 20% от своите акции. Мениджмънтът на компанията реши, че сделката е изгодна и тя ще бъде осъществена. При това, не се разчита на бързо възстановяване на авиацията. Очакванията са от наличния към днешен ден парк от 760 самолета, следващата година да се използват само половината. Дори за 2022 година се предвижда 200 самолета да си останат на земята.

В същото време финансовите аналитици започнаха да пресмятат световните икономически загуби от Голямата глобална карантина, наложена заради новия коронавирус. Ръст на брутния вътрешен има единствено Швеция, която се отказа от въвеждането на твърда карантина и използва собствена алтернативна стратегия. Големи са споровете за Швеция – много хора са на мнение, че починалите от COVID-19 са твърде много на фона на този БВП. Но подробните анализи тепърва предстоят и може да се окаже, че шведският модел е по-удачен.

Швейцария има нулев ръст на БВП. В абсолютно във всички други държави се наблюдават огромни загуби и гигантски спад на брутния вътрешен продукт.

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари