Заради промените в климата нашата цивилизация може да изчезне през 2050 година

39
4074

Историите за края на света нямат край. От предсказанията на Нострадамус за края на всичко съществуващо през 1999 година до пророчествата на календара на Маите за края на времената през 2012 година и падането на тайнствената планета Нибиру върху Земята, което може да стане във всеки един момент. Но дали има подобна история за края на света, която да вземем на сериозно? Навярно има, тъй като ООН обяви „извънредна климатична ситуация“ в своето ново научно изследване, в което се казва, че нашата цивилизация ще достигне точката, от която няма връщане, именно през 2050 година. Според учените ситуацията е многократно по-зле отколкото сме си представяли досега.

Колко години ни остават?

Това е най-плашещият научен отчет към днешен ден. Учените от аналитичния център Breakthrough: National Centre for Climate Restoration проведоха задълбочен анализ на ситуацията. Специалистите предлагат незабавно да се предприемат действия подобни на екстрената мобилизация от времената на Втората световна война. Основната теза в новата научна работа е, че прогнозите на климатолозите са твърде ограничени. Измененията на климата ще окажат огромно влияние на нашата планета в най-близко бъдеще, а сегашната климатична криза е много по-мащабна и сложна в сравнение с всички, с което представителите на Homo Sapiens са се сблъсквали досега.

Общите климатични модели, като например моделът на учените към ООН от 2018 година, в който се казва, че глобалната температура ще се покачи с 2 градуса по Целзий, не е отчел сложността на редица свързани помежду си планетарни геологични процеси. Авторите на новото изследване заявяват, че истината е много по-лоша, отколкото може да демонстрира който и да било подобен ограничен модел.

Как ще се промени светът?

Авторите а на тази научна работа разглеждат най-мрачния сценарий на развитието на събитията на планетата. Той започва с това, че всички световни лидери продължават „вежливо да игнорират“ изявленията на учените за глобалните промени в климата. Те не поставят на първо място изхвърлянето на вредни вещества във въздуха и не бързат с търсенето на алтернативни източници на енергия. Подобно бездействие на ръководителите на държавите ще доведе до покачване на средната температура с 3 градуса по Целзий още през 2050 година.

По това време ледените щитове на планетата изцяло ще изчезнат, а засухите и пожарите окончателно ще унищожат „белите дробове“ ма Земята – джунглите в басейна на река Амазонка. Нашата планета ще става все по-гореща, а животът все по-застрашен. 35% от територията на сушата и 55% от населението на Земята ще бъдат изложени на повече от 20 дни на смъртоносна жега. Това превишава прага на оцеляването на човека.

Покачването на температурата ще стане причина за появата на климатични бежанци, като едновременно с това ще има рязко намаление на продоволствията и водата. Изключително голяма е вероятността от възникването на въоръжени конфликти заради ресурси и не е изключено в крайна сметка да избухне ядрена война. Човешката цивилизация, каквато я познаваме днес, може да изчезне в небитието.

Можем ли да избегнем катастрофата?

Виждаме, че засухите, наводненията и горските пожари зачестяват и непрекъснато опустошават нашата планета. Почти една трета от земната повърхност вече става пустиня. На фона на горските пожари в Сибир и Амазонка, разрушаването на цели екосистеми, гибелта на кораловите рифове, замърсяването на околната среда и топенето на арктическите ледове, тези прогнози на учените изглеждат наистина твърде правдоподобни.

За да се избегне катастрофата, световната общност трябва незабавно да признае факта на промяната на климата и да предприеме екстрени мерки, както се прави при възникването на извънредни ситуации. Според авторите на новата научна работа, на човечеството са останали около 10 години, за да осъществи глобалния преход на световната икономика към система с нулево изхвърляне на въглеродни емисии.

А вие как мислите, обречени ли сме?

39
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
26 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Вашата цивилизация може и да изчезне.

Прочетете "Състояние на страх"
Прочетете "Състояние на страх"

В този роман, независимо че е художествено произведение, Майкъл Крайтън изключително подробно описва механизма, чрез който мултинационалните корпорации поддържат населението на цялата планета в състояние на тревожност и несигурност. И използват страха на хората, за да ги държат бедни и задлъжнели, така че да са принудени да работят като роби на корпорациите през целия си живот.

Кольо
Кольо

Не ми е нужно да чета, за да „науча“ отново нещо, което ми е ясно. Но пък не пречи да го прочета, когато имам време за губене.

Кольо Къци
Кольо Къци

Ти си страшен смешник и филмар.

Капитализъм
Капитализъм

Теорията, че човечеството някога е живяло спокойно и някакви корпорации го правят несигурно е най-големият мит. За повече от 60 млн. години човешка еволюция, никъде и по никакъв начин не е имало период на „спокойствие“, нещо повече, повечето от спокойствието е в резултат на науката и на това, което тези лоши корпорации са успели да дадат на човечеството, едно от тези неща е интернет и компютрите, с които вие в момента можете да плюете същите тези корпорации. Никъде в природата не съществува „спокойствие“, надпреварата и съревнованието е естествено природно явление. Стресът е част от природата, човечеството никога не е живяло… Виж още »

до "капитализЪма"
до "капитализЪма"

Повече от 60 МИЛИОНА години човешка еволюция?!? Знаех си, че си рептил 🙂 За информация – откакто първата маймуна е слязла от дървото, хванала е тояга и е започнала да ходи на задни крака, са изминали около 400 000 години. 62 милиона години са живели динозаврите 😀

Cern
Cern

65 млн е времето, от което маймуните са стигнали до хомосапиенс.

djgerro
djgerro

цъкнах ти + щото явно си от човеците.
а хората ги остави да си слагат – ,и да си пребъдат във състоянието
което си мислят че те са си създали за собствен комфорт.

kolon
kolon

през 2050 може и да не изчезне, но през 2550-та …

Капитализъм
Капитализъм

Това не ти е статичният БГ социализъм, който за 50 години мина прогрес за около 5 години. Мисленето ви е статично, в резултат на тоталитарна идеология, която държеше хората изолирани от света и развитието.

Кольо
Кольо

пластмасите по океаните са баш от социализъма,ай сиктир кокошко!

Китай играе с Интернационалнлто лоби
Китай играе с Интернационалнлто лоби

А, не са ли? Кой е най-големият производител на пластмаса – Китай, и кой няма регулации за природата – Китай! Кой хвърля в океаните – Китай! И на кой искат да му дадат 10 години гратис с договора за борбата с климатичните промени – Китай!

Разберете го, финансовите центрове – партията на Давос, Лондон и Ню ЙОРК, заедно с част от Силициева долина сключиха сделки за деинструализиране и денационализиране на западните деморации в Европа и Северна Америка, за да облагодетелстват деспотичният режим на Китай, да убият западните национални държави и да спечелят колосални финансови активи.

Cern
Cern

Да, най-големият замърсител без почти никакви природни регулации е Китай – официално социалистическа страна. Никой не е оспорил тези световни данни, дори самите Китай. Ти си единствения неграмотен човек, който го прави и затова не отговаряш за нищо.

Александър
Александър

Пластмасите в океаните са от това, че ежедневно продавачи и сервитьори ми връчват в ръцете торбички, кутийки, опаковки и сламки (въпреки настояването ми, че не искам). Правят го в огромен мащаб непрекъснато и навсякъде. Никакви корпорации не го правят, а обикновените хора.

Technews
Technews

Невъзможно. Краят на света настъпи през 2000 г. , след това през 2008 г. , според Ал Гор. Черните и жълтурите ще трябва да затягат коланите, аз и белите хора не затопляме планетата. Плашите само гаргите с тези глупости.
Всичките тези снимки са 1:1 с Африка и Южна Азия днес, а не през 2050 г. и светът още не е унищожен.

memer
memer

Едно е предсказване от Маите друго е предзказване от учените. Не знам но аз вярвам на тези които консистентно успяват да кацнат ракета на малка скала на 54,6 милиона километра от земята

bluewater
bluewater

Защо се налага да вярваме на този или на онзи? Толкова ли сме тъпи и слепи? Всеки 25+ годишен би трябвало да може да направи разлика между детството си и сега. Да не говорим за по старите които помним продължителни зими с плътна и дълбока снежна покривка през цялата зима! Докато вярваме на другите а не на себе си, няма да ни се получи!

AxOx
AxOx

Не могат да предскажат времето следващия месец, а камо ли другата година.
Не могат да предскажат утре какво ще стане на политическия фронт.
КАК може да предскажат, какво ще стане след 30 години?!
Когато се научат да предсказват правилно, ще повярвам, а дотогава са празни дрънканици, които някак си, са достигат до големите медии.
(ел.коли навлизат, правят се нови технологии за генериране на енергия и прочие… 30 години са много време, при условие, че ние само до преди 100 години, електричество не сме имали масово, от 20 години ползваме Интернет и света се развива в геометрична прогресия – сиреч ускорява се псе повече.)

Некав
Некав

Твоите коментари са едни… чешеш си езика. Момче, действията на някои нации може да оставят внуците ти в доста лошо положение. Помисли.

Палестуениец
Палестуениец

Да но този прогрес е на база природни ресурси. Най-малкото като се изчерпат редките метали тогава ще видиш едни нови енергии и ел. коли.
За изтощаването на почвата и промяната на климата да не говорим 🙂
Учените казват, че ако не се направи нещо след 2050 вече ще е късно. Еко системата няма да е възобновяема. Ако ти говори нещо това…

Cern
Cern

Светът е унищожен от CERN при сблъсъка на частиците, ние живеем в паралелна реалност. Затова и мнозина имат грешни спомени.

/j

Климатичните промени са сериозен проблем!

VVV
VVV

Айде да се свършва вече, на цирка му е време да се разпуска вече.

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Г-н Десподов, излагате се с тази статия. Вие сте сериозен автор, когото чета с удоволствие, и не ви отива да пишете такива измислени статии. Сигурно Калдата.сом получава някакво грантово финансиране от USAID и вие пишете този тип алармистки статии, за да си оправдаете парите. Едно че „Глобалното затопляне“ е спорно само по себе си, както е спорно дали човекът изобщо може да затопли цяла планета. Но се оказа, че на Глобалистите и Затоплистите 2 градуса по Целзий не са достатъчни. Трябва всеки ден да се бълват в пресата тревожни статии, да се създаде изкуствен проблем, ситуация на алармизъм, та хората… Виж още »

Кольо
Кольо

Може би не сайта, а самият автор получава, или просто не може да направи разлика между нормалните научно-популярни статии и тия фекалии.

Dada85
Dada85

Помислете за изхабената енергия и отпечатъка за нейното производство, която е използвана за тази жълта статия. Ако няма какво да пишете, преведете нещо смислено.

Изидорус Б.
Изидорус Б.

КЛИМАТИЧНАТА МАНИПУЛАЦИЯ И СПАСЯВАНЕТО НА КАПИТАЛИЗМА За всички, които искат доказателства, че Климатичната истерия преследва съвсем определени цели за финансово обогатяване , предлагам част III от изследването на журналиста Кори Морнингстар за създаването на зелената манипулация и за главните действуващи лица в нея. Описана е дейността на сенатора Ал Гор за създаване на медийни и ПР агенции, които да подемат кампанията и манипулацията , като основен таргет са необразованите и без критично мислене млади хора. Климатичната активистка Грета Тунберг е последния медиен продукт на тази мрежа от НПО-та, ПР агенции, свръхбогати политици , инфлуенсъри и политици от Демократическата партия в… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

Методите за борба с климатичните промени са антипазарни и като такива са антикаталистически, но и не само – те са и антизападни. Климатичните промени имат езистенциална опасност спрямо цялото човечество, не срещу една система или геополитическа територия. Именно затова, дори и капиталисти са съгласни да се ползват непазарни мерки за решаване на проблема. Уловката и причината, поради която Тръмп е несъгласен с тази борба е това, че подписаните договори предвиждат деиндустриализация на Европа и Северна Америка и даването на грантове от по над 10 години на сили като Китай, Пакистан, Индия и Латинска Америка, което означава, че не просто оставят… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм

Блогът, който цитираш е Фейк Нюз без реални хора зад него, които да отговарят за написаното. Истерията на подобни анонимни блогчета, зад които стоят чужди и враждебни на нас сили са ясни, защото скоро подобни боклуци няма да съществуват и няма да им се дава никаква видимост. Написаното е непроверимо, без проблеми зад него може да стои някой тинейджър в Москва или Пекин, на който правителството му плаща за да сее дезинформация. Съветвам грамотните хора да четат само издания, в които хората застават с лицата си зад тях.

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Аз съм написал, ама ти не четеш и си набиваш твоето. Изследването не е анонимно, а на британската журналистка Corry Morningstar.

Блогът може да е анонимен, но това не означава непременно ГРУ, КГБ, Путин и дезинформация.
Потърси коя е Кори Морнингстар и какво говори.

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Освен това написаното е съвсем проверимо, тъй като са дадени цитати и конкретни източници на тези цитати.
Ама ей така – нека си говорим.

Cern
Cern

Принципът на действие на “активните мероприятия” като фалшивите новини от съветско време до Путин са едни и същи – примеси факти с дезинформация. И 10 цитата да имаш, статията е пропаганден дезинформационен фалшив буламач върху сайт сглобен за няколко минути от група, която не се легитимира като легален субект. Хиляди подобни блогове бяха направени през последната година от граждани на Русия и Китай както като интернет страници, така и като социални профили, с цел правителствена пропаганда с дезинформационна цел.

Палестуениец
Палестуениец

И отново Калнатадата измисли нова дума – „засухите “
Какво е това засуха ?????
Алоооооуууу ?!?!?!?

Даниел Десподов
Даниел Десподов
Не си губете времето
Не си губете времето

Деспотов, ако бях на ваше място щях да изключа коментарите.

Палестуениец
Палестуениец

Да, мое е невежеството. Доста неразпространена дума и ми се стори някаква транслейт неуредица.