Заради промените в климата нашата цивилизация може да изчезне през 2050 година

39
4289

Историите за края на света нямат край. От предсказанията на Нострадамус за края на всичко съществуващо през 1999 година до пророчествата на календара на Маите за края на времената през 2012 година и падането на тайнствената планета Нибиру върху Земята, което може да стане във всеки един момент. Но дали има подобна история за края на света, която да вземем на сериозно? Навярно има, тъй като ООН обяви „извънредна климатична ситуация“ в своето ново научно изследване, в което се казва, че нашата цивилизация ще достигне точката, от която няма връщане, именно през 2050 година. Според учените ситуацията е многократно по-зле отколкото сме си представяли досега.

Колко години ни остават?

Това е най-плашещият научен отчет към днешен ден. Учените от аналитичния център Breakthrough: National Centre for Climate Restoration проведоха задълбочен анализ на ситуацията. Специалистите предлагат незабавно да се предприемат действия подобни на екстрената мобилизация от времената на Втората световна война. Основната теза в новата научна работа е, че прогнозите на климатолозите са твърде ограничени. Измененията на климата ще окажат огромно влияние на нашата планета в най-близко бъдеще, а сегашната климатична криза е много по-мащабна и сложна в сравнение с всички, с което представителите на Homo Sapiens са се сблъсквали досега.

Общите климатични модели, като например моделът на учените към ООН от 2018 година, в който се казва, че глобалната температура ще се покачи с 2 градуса по Целзий, не е отчел сложността на редица свързани помежду си планетарни геологични процеси. Авторите на новото изследване заявяват, че истината е много по-лоша, отколкото може да демонстрира който и да било подобен ограничен модел.

Как ще се промени светът?

Авторите а на тази научна работа разглеждат най-мрачния сценарий на развитието на събитията на планетата. Той започва с това, че всички световни лидери продължават „вежливо да игнорират“ изявленията на учените за глобалните промени в климата. Те не поставят на първо място изхвърлянето на вредни вещества във въздуха и не бързат с търсенето на алтернативни източници на енергия. Подобно бездействие на ръководителите на държавите ще доведе до покачване на средната температура с 3 градуса по Целзий още през 2050 година.

По това време ледените щитове на планетата изцяло ще изчезнат, а засухите и пожарите окончателно ще унищожат „белите дробове“ ма Земята – джунглите в басейна на река Амазонка. Нашата планета ще става все по-гореща, а животът все по-застрашен. 35% от територията на сушата и 55% от населението на Земята ще бъдат изложени на повече от 20 дни на смъртоносна жега. Това превишава прага на оцеляването на човека.

Покачването на температурата ще стане причина за появата на климатични бежанци, като едновременно с това ще има рязко намаление на продоволствията и водата. Изключително голяма е вероятността от възникването на въоръжени конфликти заради ресурси и не е изключено в крайна сметка да избухне ядрена война. Човешката цивилизация, каквато я познаваме днес, може да изчезне в небитието.

Можем ли да избегнем катастрофата?

Виждаме, че засухите, наводненията и горските пожари зачестяват и непрекъснато опустошават нашата планета. Почти една трета от земната повърхност вече става пустиня. На фона на горските пожари в Сибир и Амазонка, разрушаването на цели екосистеми, гибелта на кораловите рифове, замърсяването на околната среда и топенето на арктическите ледове, тези прогнози на учените изглеждат наистина твърде правдоподобни.

За да се избегне катастрофата, световната общност трябва незабавно да признае факта на промяната на климата и да предприеме екстрени мерки, както се прави при възникването на извънредни ситуации. Според авторите на новата научна работа, на човечеството са останали около 10 години, за да осъществи глобалния преход на световната икономика към система с нулево изхвърляне на въглеродни емисии.

А вие как мислите, обречени ли сме?

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
39 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари