Заради COVID-19 пандемията към днешен ден са изгубени над 20 милиона години човешки живот

5
1298

Според новата научна работа, която бе публикувана в Scientific Reports, пандемията от новия коронавирус е довела до загубата на над 20 милиона човешки живот в целия свят.

Учените от испанския университет „Помпеу Фабра“ и от германския институт за демографски изследвания „Макс Планк“ направиха анализ на данните на 1,2 милиона души от 81 държави, починали от COVID-19. В своя анализ те са използвали информацията от базата данни COVerAge-DB на официално потвърдените случаи на летални изходи след боледуване от COVID-19.

В анализа са включени всички държави, в които до 6 януари тази година имат поне един починал от COVID-19. След това изследователите са изчислили „изгубените години живот„, които всъщност са разликата между възрастта на човека към датата на неговата смърт и очакваната продължителност на живота според данните за средната продължителност на живота за всяка отделна страна.

Полученият резултат е, че в тези 81 държави заради COVID-19 са изгубени малко над 20,5 милиона години човешки живот.

Само една четвърт от тези години са от хора на възраст над 75 години. Почти половината от тях са от хора на възраст от 55 до 75 години и една трета – на хора на възраст под 55 години. Така съставената статистика показва, че при мъжете броят на изгубените години е с 44% повече.

1.7 12 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари