fbpx
1.4 C
София

Заразата COVID-19: Ваксини и лечение – всичко, което трябва да знаете до момента

Най-четени

COVID-19: Потенциално смъртоносно респираторно заболяване, открито за първи път през декември 2019 г. В момента се разпространява по целия свят, принуждавайки отмяната на големи събития, отлагане на спортните сезони и поставяне на мнозина под задължително наложена карантина. Страните по света обявяват извънредно положение, търговските дружества затварят врати, а работниците са принудени да останат вкъщи, в името на здравето. Докато здравните власти и правителствата се опитват да забавят разпространението, изследователите насочват вниманието си съм коронавируса, причиняващ болестта SARS-CoV-2.

Откакто за пръв път коронавирусът е открит като причинител на новата болест, учените са в непрекъсната главоблъсканица за получаване на по-добро разбиране за генетичния състав на вируса, как той заразява клетките и как ефективно да се лекува. Понастоящем няма лечение и медицинските специалисти могат да излекуват само симптомите на заболяването. Въпреки това, дългосрочната стратегия за борба с COVID-19, който се разпространи на всеки един континент на Земята, освен Антарктида, ще бъде да се разработи ваксина.

Разработването на нови ваксини отнема време и те трябва да бъдат строго тествани и потвърдени за безопасни чрез клинични изпитвания, преди да могат рутинно да се използват при хора. Антъни Фоучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ, често заявява, че на лекарите по света ще им трябва от една година до 18 месеца, за да разработят ефективна ваксина. Експертите също се съгласяват с него, макар и да съобщават, че има и други начини, които могат да се случат по-бързо във времето.

Ваксините са изключително важни в борбата със заразите. Благодарение на ваксините в последните две десетилетия успяхме за задържим и предотвратим масови измирания и заболявания от шепа вирусни инфекции, за първи път в човешката история. Въпреки това често има обърквания, съмнения и много безпокойство от тяхното полезност. Затова решихме в тази статия да направим кратко обобщение за ваксините и тяхната ефективност, което смятаме, че ще бъде полезно, особено предвид преломния момент, в който движенията против ваксините, промотирани от хора известни като „анти ваксъри“, могат да накарат масово хората да не се подлагат на ваксиниране, което от своя страна да струва хиляди животи…

Какво е ваксина?

Ваксината е вид предварително лечение, насочено към стимулиране на имунната система на организма да се бори срещу инфекциозни патогени, като бактерии и вируси. Според Световната здравна организация те са „един от най-ефективните начини за предотвратяване на заболявания“.

Човешкото тяло е особено устойчиво на болести, тъй като е развило естествена защитна стена срещу болестотворните микроорганизми като бактерии и вируси. Защитната стена, нашата имунна система, е съставена от различни видове бели кръвни клетки, които могат да откриват и унищожават чужди нашественици. Някои натрупват бактерии, други от тях произвеждат антитела, които могат да кажат на тялото какво да унищожи, да извадят микробите и други клетки запомнят как изглеждат и се държат нашествениците в тялото, така че то да реагира бързо, ако отново нахлуят и да ги атакува с вече познатия модел на реакция.

Ваксините са своеобразно „фалшифициране“ на реакциите на организма – но наистина умно при това. Те съдържат мъртви части от патогена, срещу който ни имунизират, като по този начин карат тялото да мисли, че е заразено и така се стимулира имунен отговор. Например, ваксината срещу морбили подмамва тялото да мисли, че има шарка. Когато сте ваксинирани срещу морбили, тялото ви ще генерира запис на вируса. Ако влезете в контакт с нещо в бъдеще, имунната система на организма ви ще го познава и ще бъде готова да го победи изключително бързо, преди да можете да се разболеете и да се появят първите симптоми.

Първата ваксина в историята е разработена от учен на име Едуард Дженър в края на 18 век. В известен експеримент Дженър извлича гной в млякото на крава болна от шарка – вид вирус, който причинява заболяване най-вече при кравите и много подобен на вируса на едрата шарка. Извлечената гной той инжектира в тялото на младо момче. Пациентът след това се разболява слабо и проявява симптоми на шарка на крава. По-късно Дженър опитал да зарази момчето с едра шарка, но този път то не се разболява. Чрез първото инжектиране на гной от шарка на крава, Дженър тренира тялото на момчето да разпознава вируса и тъй като той е толкова подобен на едрата шарка, младият мъж успява да се пребори и да не се разболее.

След това ваксините са изминали невероятно дълъг път от 1796 г. насам. Учените със сигурност не инжектират гной от други пациенти и ваксините спазват строги правила на безопасност, преминават през множество кръгове на клинични изпитвания и строги правителствени указания и регулации, преди да бъдат приети за широко приложение.

Какво съдържа една ваксина?

Ваксините съдържат коктейл от различни съставки, в зависимост от вида им и как те целят да генерират имунен отговор. Между всички тях обаче има няколко общи неща.

Най-важната съставка е антигенът. Това е частта от ваксината, която тялото може да разпознае като чужда. В зависимост от вида на ваксината, антигенът може да бъде съставен от молекули от вируси като верига ДНК или протеин. Вместо това те могат да бъдат и отслабени версии на живи вируси. Например, ваксината срещу морбили съдържа отслабена версия на истинския вирус морбили. Когато пациентът получи ваксината, имунната му система разпознава протеин, присъщ на вируса морбили и се научава как да се бори с него. Информацията се кодира трайно и е винаги на разположение при последваща необходимост – тоест при контакт с реалния вирус в реална среда.

Втора важна съставка е адювантът. Адювантът работи за усилване на имунния отговор към даден антиген. Дали ваксината съдържа адювант, зависи от нейния вид.

Някои ваксини се съхраняват във флакони, които биха могли да се използват многократно, поради което съдържат консерванти, които гарантират, че ще могат да стоят съхранени, без в тях да се развият бактерии. Един такъв консервант е тимеросал, който в последно време привлича много внимание на обезпокоени майки, тъй като съдържа следи от лесно изчистения етилов живак. Не е доказано, че включването му във ваксините причинява някаква вреда, според CDC. На места като Австралия флаконите за еднократна употреба вече са по-често срещани от тези за многократна и затова консервантите като тимеросал вече не са необходими в повечето ваксини.

При разработването на ваксина срещу SARS-CoV-2 учените трябва да намерят жизнеспособен антиген, който ще стимулира имунната ни система на организма да се защитава от инфекцията.

Ваксина срещу COVID-19

Патогенът в сърцето на заразата, принадлежи към семейство вируси, известни като коронавируса. Това семейство е наречено така, защото под микроскоп вирусът има шипове, известни още като „ексцентрици“, които наподобяват острите краища на царската корона.

При разработването на ваксина, насочена към SARS-CoV-2, учените разглеждат интензивно хиляди възможни варианти, като особената структура на тялото на вируса също се взема под внимание. Споменатите шипове дават възможност на вируса да навлезе в човешките клетки, където може да се репликира и да направи копия от себе си. Известни като „шипкови протеини“ или „S протеини“, изследователите успяват да заснемат проекциите в 3D формат и изследванията предполагат, че те биха могли да бъдат жизнеспособния антиген във всяка ваксина срещу коронавируса.

Това е така, защото протеинът S преобладава в коронавирусите, с които сме се борили в миналото, включително и този, който предизвика епидемията в Китай през 2002 г. – 2003 г. Това даде на изследователите възможност да започнат да изграждат ваксини срещу част от протеина S, използвайки животински модели, като по този начин демонстрират, че могат да генерират имунен отговор.

Има десетки компании по света, които в момента работят по създаването на ваксина срещу SARS-CoV-2, изпробвайки различни начини за стимулиране на имунната система. Някои от най-обсъжданите подходи са за създаване на сравнително нов тип ваксина, известна като „ваксина с нуклеинова киселина“. Тези ваксини по същество са програмируеми, както подсказва името им, като съдържат малка част генетичен код и действат като антиген.

Биотехнологичните компании като Moderna успяха да генерират бързо нови ваксини срещу SARS-CoV-2, като взеха частица от генетичния код на S протеина и го свързаха с мастни наночастици, които могат да се инжектират в тялото. Imperial College London проектира подобна ваксина, използвайки коронавирусна РНК – или по-скоро нейният генетичен код. Биотехнологичната компания базирана в Пенсилвания Inovio генерира нишки от ДНК, за които се надява, че ще стимулират имунен отговор. Въпреки че тези видове ваксини могат да бъдат създадени сравнително бързо, те все още не са пуснати на пазара.

Johnson & Johnson и френският фармацевтичен гигант Sanofi работят съвместно с Американския орган за биомедицински разширени изследвания и развитие, за да разработят свои ваксини. Планът на Sanofi е да смеси коронавирусната ДНК с генетичен материал от безобиден вирус, докато Johnson & Johnson ще се опитат да деактивират SARS-CoV-2, като по същество изключат способността  да причинява заболяване, като същевременно гарантират, че все още стимулира имунната система.

Някои изследователски организации, като детската болница в Бостън, изследват различни видове помощни средства, които ще помогнат за усилване на имунния отговор. Според Харвардския вестник този подход ще бъде насочен повече към възрастните хора, които не се повлияват толкова ефективно, когато са ваксинирани. Надяват се, че чрез изучаване на помощни средства за повишаване на ваксината, възрастните хора ще могат да бъдат ваксинирани с коктейл от ваксини, който ще укрепи имунитета им.

Кога ще бъде налична ваксина?

Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ, твърди, че ваксината е на разстояние поне година и половина, въпреки че е вероятно да започнат изпитвания върху хора в рамките на следващия месец или два. Това, според интервю в предаването 60 Minutes с Фочи през март, е бърз обрат.

„Добрата новина е, че го направихме по-бързо, отколкото някога сме го правили“, каза Фочи за 60 минути през март. „Отрезвяващата новина е, че тя не уви не е готова, за да предпазни световното население от епидемията.“

Защо производството на ваксината отнема толкова много време?

Съществуват много стъпки и много регулаторни препятствия, през които трябва да премине.

„За да може едно лекарство да се продава, трябва да премине стандартния процес на клинични изпитвания, включително фаза от 1 до 3. Трябва да гарантираме, че ваксината е безопасна, няма да навреди и да знаем доколко точно е ефективна“, казва Брус Томпсън, декан по здравеопазване в университета в Суинбърн в Австралия.

Учените не могат да предположат, че дизайнът на ваксината ще работи просто – те трябва да тестват отново и отново хиляди различни модели, преди да получат перфектната комбинация. За изпитанията ще бъдат наети хиляди хора, които да гарантират безопасността на ваксината и нейната полезност. Процесът по клинично изпитване се състои от шест фази, които обичайно могат да отнемат дори цяло десетилетие. При COVID-19 обаче процедурата ще бъде значително ускорена, предвид екстремната извънредност.

Как се лекува COVID-19?

Както всички добре знаем, антибиотиците убиват бактериите, но не и вирусите. Стандартните препарати срещу грип като Тамифлу са неефективни, а популярните противовъзпалителни лекарства влошават ситуацията.

Ако сте заразени, ще бъдете подложени за задължителна изолация, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта. Периодът на задължителна карантина е 14 дни. Ако симптомите ескалират и започнете да усещате тежък задух, висока температура или летаргия, трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Лечението в болница на COVID-19 основно представлява контролиране на симптомите на пациента по най-подходящия начин. За пациентите с тежки заболявания, които засягат белите дробове, лекарите поставят тръба в дихателните пътища, които да бъдат свързани с вентилиращи машини, помагащи на контрола върху дишането.

Засега няма специфични лечения за COVID-19. въпреки че в разработките има редица експерименти, включително и с лекарства срещу СПИН и анормална пневмония, които дават положителни резултати.

Лечение чрез Remdesivir

Remdesivir, експериментален препарат срещу вирус, произведен от биотехнологичната компания Gilead Sciences, е събрал сериозен дял от светлината на прожекторите. Лекарството е било използвано в САЩ, Китай и Италия, но само на „състрадателна основа“ – по същество този медикамент не е получил одобрение, но може да се използва извън клиничните изпитвания на критично болни пациенти. Remdersivir не е специално проектиран да унищожава SARS-CoV-3. Вместо това той работи като унищожава специфичен механизъм на вируса, изместен като „РНК полимераза“, който много вируси използват за своята репликация. Той е доказан като ефективен за човешките клетки в миналото.

Други възможности за лечение

В Китай се използва лекарство срещу ХИВ, Kaletra / Aluvia, за лечение на COVID-19. Според съобщение на AbbVie, базирана в Илинойс фармацевтична компания, лечението е било предоставено като експериментална опция за китайски пациенти по време на „ранните дни“ на борбата с вируса. Компанията съобщава, че си сътрудничи с глобалните здравни власти, включително CDC и WHO. Лекарство, което се използва за лечение на малария от около 70 години, също изглежда потенциален кандидат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини