fbpx
22.3 C
София

Заразени домашни компютри могат да залеят със спам целият свят

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Количеството домашни компютри, заразени с вируси и разполагащи с бърз достъп до Интернет расте непрекъснато. Някои експерти са на мнение, че теоретично е възможно хакери да формират “виртуален суперкомпютър”, чиито части да станат инфектираните домашни машини. Подобен компютър би могъл, например, да разпрати спам до всички адреси, съществуващи в Мрежата.

В настоящия момент злоумишлениците използват за разпространяване на спам-писмата така наречените Open Relay сървъри (Open Relay – настройка на пощенски сървър, която по подразбиране предполага, че кой да е има право да изпраща и приема писма). По този начин спамерите имат ефективен начин да заличават следите си и да усложнят максимално търсенето на първоизточника на писмото. Според данни на компанията Sandvine, до 85% от общия обем на електронната поща, тръгнала от домашен компютър с бърз достъп до Интернет, представлява спам. Но това не е единственият факт, който е повод за безпокойство. По-тревожно е, че на инфектирани компютри с вируси като MS Blast, MyDoom или Sobig, хакерите могат да използват изчислителните ресурси за своите цели.

Данни на IDC сочат, че 44% от персоналните компютри в Европа са за домашно ползване. Нивото на тяхната защитеност, както и информираността на потребителите за заплахата от вируси, е твърде ниско, смятат специалисти в бранша на компютърната безопасност. Теоретично е възможно, хакерите да съсредоточат в свои ръце огромна компютърна мощ, която да бъде използвана по какъвто начин решат. Обикновените потребители не осъзнават потенциалната опасност. Малцина са тези, които се грижат за своевременното обновяване на антивирусните си програми, да не говорим, че много от тях дори не си правят труда да си инсталират такава. Компютрите на такива потребители имат всички шансове да станат оръдия в ръцете на злоумишленици.

Източник: Днес+


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини