12.1 C
София

Зареждането на електрическите коли струва много повече за едни, отколкото за други

Най-четени

Огромна част от политиците, експертите и активистите по темите за климата и околната среда по света в момента залагат на това, че електрическите автомобили един ден ще бъдат нещото, което ще спаси планетата ни от климатичната криза, в която се намира в момента, макар и някои скептици от своя страна да смятат, че вече е твърде късно и за това.

Въпреки тази полемика, със сигурност електрическите коли тепърва ще набират все повече популярност и ще бъдат все по-масово приемани от хората в световен мащаб. За да могат обаче повече хора да имат равен стимул да заменят стандартните си автомобили с ДВГ с електрически, то британските депутати смятат, че на тях трябва да им бъде гарантирано от закона, че ще могат да зареждат електрическа енергия на справедливи цени. Към момента зареждането на една електрическа кола у дома е много по-евтино от използването на обществени точки за зареждане. Въпреки това, цените на електроенергията не са еднакви навсякъде, а достъпността на електрическите точки за обществено зареждане понякога никак не е добра. Това може да окаже значителен натиск върху хората, които имат по-малки икономически възможности да си позволяват зареждането на електрически автомобили, заяви британския Комитет по транспортна.

Според политиците правителството на Великобритания ще трябва да направи инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили достъпна и надеждна, за да гарантира, че хората в по-отдалечените райони, ще имат равен достъп, смятат депутатите.

Великобритания планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г. и хибриди до 2035 г.

Това трябва да означава, че повечето автомобили на пътя през 2050 г. ще бъдат или електрически, или ще използват водородни горивни клетки, или пък някаква друга технология без изкопаеми горива.

Понастоящем обаче има значителна разлика между това колко струва зареждането на един електрически автомобил у дома и зареждането на електрическа колонка, като последният вариант е значително по-скъп. Затова Транспортният комитет на Великобритания смята, че потребителите трябва да бъдат защитени от закона, за да не се налага да плащат прекомерно високи такси за зареждане. От компаниите и предприемачите, които изграждат зарядни станции се очаква да предоставят обществена инфраструктура, която трябва да бъде с прозрачни и известни за всички цени, както и с възможност за предварително изчисляване на цената на зареждане, която трябва да бъде еквивалентна и аналогична на цената на колонките в рамките на един град,  смятат депутатите.

„Зареждането на електрически превозни средства трябва да бъде удобно, просто и евтино, а водачите не трябва да изпадат в неравностойно положение на база на това къде живеят или пък как зареждат автомобилите си“, заяви председателят на комитета, Хю Мериман.

Освен това шофьорите, които живеят в селски или отдалечени райони, и в близост до тях не се намират зарядни колонки, „рискуват да бъдат изоставени“, смятат от комисията.

Комитетът заяви, че индустрията трябва да таксува потребителите по справедлив и паритетен принцип.

Грейм Купър, ръководител на пазарното развитие в National Grid заяви, че компанията работи с правителството на Великобритания, за да очертае къде са необходими критични мрежови капацитети, за да се даде възможност за по-бързото изграждане на обществени точки за зареждане.

„Ще има повишено търсене на енергия, така че трябва да се уверим, че изграждаме необходимата електропреносна инфраструктура на правилните места, където се очаква да бъдат пиковете на търсенето“, коментира Купър.

Той още допълни, че National Grid ще трябва да увеличи капацитета си, за да спомогне за постигането на целите за въглероден неутралитет на Обединеното кралство, а за това е необходима повече инфраструктура.

Тео Легет, бизнес кореспондент на Би Би Си, казва:

„Подготовката за революция никога не е лесна – но с ограничаването на продажбите, до пълното спиране, на бензинови и дизелови автомобили, което трябва да се случи някъде през 2030 г., точно това предстои.“

Депутатите на Великобритания изразиха някои ясни опасения – по-специално, че хората, които живеят в отдалечени райони и нямат достъп до достатъчно мощно и достъпно електричество, ще бъдат задължени да плащат високи цени за зареждане на своите електрически автомобили. Затова те искат правителството да се погрижи преди това да се е случило.

Един повдигнат въпрос е, че понастоящем различните обществени мрежи за таксуване имат свои собствени платежни и операционни системи, което затруднява шофьорите да превключват от едни към други. Те искат гаранции, че с развитието на мрежите те ще станат по-съвместими и ценообразуването ще бъде по-прозрачно. В бъдеще определено би настанал сериозен проблем, когато по пътищата се очаква един ден да има милиони електрически автомобили, ако за всички тях няма достъпни и паритетни възможности за зареждане на електрическа енергия.

Но както се посочва в самия доклад, политиците са уверени, че новите технологии, които позволяват на автомобилите да се зареждат, дори когато електрическите показатели не са много добри, и дори да подават енергия обратно в пиковите часове, трябва да помогнат за подобряването на обществените мрежи за зареждане. Независимо от това, притесненията, които британските политици изразяват сега, определено са основателни.

Ясно е, че депутатите смятат, че правителството трябва да осигури повече координация и насоки, за да гарантира, че в рамките на няколко години хората ще могат да купуват електрически автомобили, да ги използват и да ги зареждат с минимум суетене.

Джак Каузън, ръководител на пътните политики в АА казва: „За повечето шофьори възможността да зареждат своите електрически задвижвани автомобили в гаража си, на алеята пред дома им или на специално парко място, означава по-ниски експлоатационни разходи. Въпреки това, за 30% от собствениците на жилища, които нямат възможност за необходимото паркиране, за да зареждат своите електрически автомобили, нито имат такава опция на работното място, не остава друг избор, освен да зареждат електроенергия по високите тарифи, определени в обществената електрическа мрежа за зареждане. По пътя към електрификация не можем да позволим на една група шофьори да се възползва от по-големи преференции, докато други са потърпевши от двойния стандарт в тази област и претърпяват икономически последици.“

Бенджамин Совакуол, професор по енергийните политики в Университета в Съсекс, казва, че ценообразуването на таксите за зареждане на електроенергия „е проблем“ и че електрическите превозни средства „са от полза за някои хора повече от други.“ Районите, в които хората получават по-ниски доходи, особено районите извън градовете и урбанизираните центрове, харчат около два пъти повече от приходите си за мобилност, допълва той.

Така наистина се очертава един сериозен проблем, който може да бъде бариера пред масовото приемане на електрическите автомобили – досега като основна пречка винаги се е посочвала тяхната висока цена, която и до днес не е по силите на средностатистическите семейства в много региони по света. Въпреки това, проблемът предстои да бъде облекчен, особено през следващите години, а някои производители като Dacia например, вече предлагат достъпни електрически автомобили, които когато бъдат закупени с държавни субсидии, в страните, които са приели политики за стимулиране на преминаването към електрически превозни средства, стават доста достъпни.

Именно с облекчаването на този проблем, се осветлява двойния стандарт, с който се сблъскват различните домакинства, който проблем съществува почти навсякъде по света, в това число и в най-развитите страни, където електрическите превозни средства добиват все повече популярност. За да постигнем така лелеяната от мнозина – властимащи и обикновени хора, автомобилна революция, водена от въглеродно неутралните електрически коли, е необходимо наистина да се гарантира, че всички ще могат да плащат еднакво справедливи цени за зареждането на електрическите си автомобили. Част от предложенията на политиците в други страни например са, освен държавите да се грижат за субсидирането на покупката на електрически автомобил, същото да се прави и по отношение на електрическата енергия за зареждане, за хората, които по едни или други причини нямат технологична възможност да зареждат електроавтомобилите си в домовете си.

Абонирай се
Извести ме за
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини