Заснеха окото на Дявола в галактика, намираща се на 43 милиона светлинни години от нас

0
311

На бял свят излезе интересна снимка, която е направена от канадски рентгенов телескоп в обсерваторията Chandra. На нея се вижда централният регион на спираловидната галактика NGC 4151, която се намира на 43 милиона светлинни години от нашата планета. Изображението напомня на зловещо око, а въпросната галактика е една от най-близките до Земята, където може да се намери огромна черна дупка, предаде Gizmodo.

Снимката е съставена от кадри, заснети по няколко различни начина. Сините места са получени от специален рентгенов телескоп, жълтите полета са извадени от оптичния Kapteyn Telescope в Ла Палма, а червените зони са базирани на информация от радиотелескопа Very Large Array на National Science Foundation.

Според NASA огромната радиационна активност в центъра се дължи на масивна черна дупка с безпрецедентни мащаби. Белият регион в средата е самата черна дупка, а синята радиация около нея вероятно е причинена от консумацията на околните газове и обекти. Учените следят с интерес как супермасивната черна дупка си взаимодейства със заобикалящата среда.

Горната снимка спокойно може да бъде окачествена като изображение на дяволско око, но дори и в космоса нещата са балансирани. За това говори Окото на Бога. Това е популярното име на зоната NGC 7293, която се намира в мъглявината Хеликс. Става въпрос за остатъците от звезда, на която й предстои да стане бяло джудже. Изображението е съставено от телескопите Hubble и Mosaic Camera.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари