fbpx
19.2 C
София

Засяващи дървета дронове може да са ключът към спасяването на горите по света

Най-четени

Използването на дронове за посаждане на дървета може да промени начина, по който се грижим за природата. Има голяма вероятност те да се превърнат в стандартен инструмент за лесовъдите. Това ще облекчи постоянния недостиг на работна ръка за изтощителната работа по ръчно засаждане на дървета. Често трудни и отдалечени местности.

Бързото създаване на нови гори би помогнало за охлаждането на планетата. Както и презасаждане на изсечени от дърводобива площи, по-бързо възстановяване на посевите в опустошени от пожари зони. С дроновете ще се осигури достъп до споменатите труднодостъпни райони.

Машини на Drone Seed работят над опожарена гора.

Няколко стартиращи компании са разработили системи за бързо засаждане на семена от небето. Много от тях обещават да засадят милиард или повече дървета през следващото десетилетие.

На хартия няма съмнение, че дроновете могат да свършат работа

Но доколко ефективна е сеитбата от дронове? Базираната в Калифорния компания DroneSeed твърди, че нейните безпилотни летателни апарати могат да залесят дадена площ шест пъти по-бързо от човешките сеячи. Конкурентния стартъп Flash Forest твърди, че разпръсква 100 000 семена на ден. Тези привлекателни показатели не са това, което има значение.

Най-важната статистика е първоначалната степен на покълване след засяване на семената, заедно с двугодишната преживяемост на младите дървета.  

Това е дрон на Flash Seed.

Едно проучване установява, че по-малко от 20% от семената, пуснати от дронове, пускат корени и израстват в дървета, посочват от Engineering and Technology. Проучване на Службата по горите на САЩ е установило, че „преживяемостта и разходите за засаждане с дрон не са оптимални в сравнение с ръчното засаждане“. В доклада им се посочва, че техниката може да е подходяща за презасаждане в засегнати от пожари райони, склонни към свлачища и нестабилност, които са трудни за пешеходен достъп.

Преди да започне сеитбата от въздуха, семената трябва да бъдат събрани, почистени и сортирани – от обучени хора

Семената на всеки вид може да изискват различна предварителна обработка, за да могат да покълнат успешно. Някои трябва да преминат през два периода на минусови температури, последвани от затопляне на времето, подобно на пролетта. Други няма да покълнат, докато не попаднат в горски пожар или не преминат през червата на животно или птица.

Предварително обработените семена трябва да бъдат капсулирани в защитна обвивка, за да могат да издържат на процеса по засяване. Често се използват глинени топчета или гел, които обгръщат семената. Някои компании добавят лют червен пипер към капсулата, за да я направят неприятна за животни като катерици и прелитащи птици.

Така изглеждат семената, които Flash Forest използва.

Дроновете, използвани от DroneSeed, могат да пренасят полезен товар от 25 kg всеки (достатъчен за засаждане на 3 000 m2 на полет). Тези безпилотни летателни апарати могат да работят на рояци, за да доставят пакети със семена до мястото на засаждане, под надзора на няколко квалифицирани оператори. В последващите грижи могат да се включат безпилотни самолети, оборудвани с резервоари с хербициди за унищожаване на конкурентни плевели и треви, които могат да обраснат в развиващия се дървесен разсад. Или да доставят течни торове за стимулиране на растежа и утвърждаването на младите дървета.

Последващият успех на покълването и степента на оцеляване трябва да се измерват от оборудвани с камери дронове през месеците и годините след първоначалното засаждане.

Как работи процесът.

Стандартизацията и модулизацията на самите дронове е от ключово значение за по-широкото разпространение на засаждането с тях

Понастоящем повечето компании използват различни дронове за всеки етап от операцията. Собствениците на земя ще са много по-склонни да инвестират в технологията, ако едни и същи безпилотни самолети могат да се използват за всеки етап. Подобно на трактор, който се оборудва с различни модули за сеитба, оран, прибиране на реколтата и т.н.

Наличието на качествени дървесни семена също може да се окаже ключов ограничаващ фактор за успех

Новите компании за дронове признават това, а петгодишната DroneSeed наскоро придоби Silvaseed, която повече от век събира и обработва шишарки и семена от диви гори в западната част на САЩ. DroneSeed планира да удвои капацитета на Silvaseed, за да се справи с недостига на дървесни семена.

Така изглежда работният процес.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини