fbpx
4.8 C
София

Засякоха малвъртайзинг атака по Skype

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Вероятно беше въпрос на време това да се случи с въвеждането на реклама в Skype. Компанията, доставяща решения и услуги в областта на информационната безопасност F-Secure съобщи за един от малкото регистрирани случаи на малвъртайзинг (доставяне на зловредна реклама) атака към Skype. В интерес на истината настоящата атака не е била насочена само към Skype потребителите. Жертва на атаката на неизвестната страна е станала платформа, доставяща онлайн реклама към набор от интернет ресурси, между които и високопрофилни страници, като ebay.it, msn.com, dailymail.co.uk, wikia.com и др. Зловредната реклама е пренасочвала потребителите към страници, на които е бил разположен експлойт комплект – в случая това е Angler – който доставя ред зловредни програми, между които и криптовируси.

Въпросната атака не е продължила за дълго, но показва, че киберпрестъпниците имат средствата да доставят своя зловреден товар, където трябва и за съжаление те биват подпомагани, макар и случайно от един неорганизиран, хаотичен пазар, какъвто е този на онлайн рекламата.

Един от последните случаи на малвъртайзинг атака се отличаваше с особена дръзкост, след като стана ясно, че Forbes.com – които между другото са ставали жертва на подобни атаки и в миналото – решават да подходят агресивно, карайки потребителите на сайта, посещаващи страницата със софтуер за блокиране на реклама, да го изключат. Т.нар. адблокъри са един от сигурните начини да не попаднете под удара на зловредна реклама. Явно е, че мошениците са следили отблизо интернет ресурса и са побързали да доставят зловреден код към него, компрометирайки една от рекламните мрежи, работещи с изданието. Колко са точно били жертвите на атаката не е ясно, но се знае, че престъпниците и Forbes.com са се измъкнали „сухи“ от цялата тази работа.

Това, което е особено неприятно при една част от този род атаки е, че не се налага да сваляте и инсталирате, каквото и да е, а просто да заредите страницата и да сте я посетили посредством уязвим браузър или приставки за него. Спазвайте основни изисквания за хигиена в интернет пътешествията си и при работа с компютъра си: винаги дръжте операционната си система, софтуера и помощните програми обновени до последната версия, инсталирайте антивирусно решение, което да следи в реално време какво се случва със системата ви и проявявайте здрав разум.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини