Затвор за всеки, който разпространява „онлайн слухове” в Китай

1
33


Днес правителството на Китай подчерта дебело едно нещо на гражданите – всеки, който разпространява слухове в интернет ще бъде пратен в затвора.

В ранните часове на деня Висшият съдебен съвет на азиатската държава внесе нов закон, според който разпространението на „онлайн слухове” е престъпление и подлежи на наказание. Според властите в Китай ако даден онлайн слух бъде видян над 5000 пъти в някоя интернет страница или бъде споделен над 500 пъти в някоя социална мрежа, то неговият автор ще бъде арестуван за разпространяване на „онлайн слухове” и може да прекара до 3 години в затвора.

От години азиатската държава се сблъсква с проблеми в различни онлайн форуми, социални мрежи, блогове и други интернет места, на които хората имат свободата да изразяват искреното си мнение по всякакви въпроси. Според управляващите разпространението на слухове в сайтове като Twitter влияе лошо за цялото общество и по тази причина закон като нововъведения е повече от необходим.

Основният проблем, който експертите изтъкват в новия закон, е малкият брой преглеждания, които са необходими, за да има основание властта да изправи някого пред съд. В страна с 1,3 милиарда души население, 500 споделяния или 5000 посещения на сайт са нищо, освен едно брутално нарушаване на свободата на словото.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Mitaka158
Mitaka158

какви слухове? Дори слухове за това как ще изглежда или какво ще съдържа S5 и Note4 например? morons lol