fbpx
17.7 C
София

Захранван от ИИ инвестиционен фонд победи пазара с почти 100%

Най-четени

Суперкомпютърът Watson на IBM върши чудеса в област, в която ChatGPT на OpenAI няма какво да предложи – фондовия пазар. Един борсово търгуван фонд (ETF) използва силата на изкуствения интелект (AI), за да балансира портфейла си, и се справя доста добре тази година, съобщава ETF.com.

Възможностите на ChatGPT, разговорния чатбот на OpenAI, са навсякъде в медиите, и хората се изумяват от способностите му. Има обаче и някои ниши, в които не се справя добре или въобще не се. Например, ако го попиташ за съвет за фондовия пазар.

ChatGPT отговорил, че фондовият пазар е твърде труден за прогнозиране и че няма достъп до данни за акции в реално време. 

От 2017 г. обаче ETF Managers Group в партньорство с финтех фирмата Equbot използва изкуствен интелект, за да подбира дялове в ETF за акции с изкуствен интелект (AIEQ) на стойност 102 млн. долара. 

Фондът е удвоил възвръщаемостта на Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) през тази година.

Как работи ETF, задвижван от AI?

AIEQ има 114 ценни книжа в портфейла си и използва изчислителната мощ на суперкомпютъра Watson, създаден от IBM, за да реши кои ценни книжа да задържи и кои да замени.

Вместо просто да разчита на стандартни пазарни данни, каквито са налични в популярните източници, AIEQ преглежда и неструктурирани данни. Те включват разговорите за приходи на компаниите, данни за ключови думи в Интернет, туитове от Twitter и други подобни по-нестандартни индикатори. Това заяви пред ETF.com Крис Нативидад, главен инвестиционен директор в Equbot

Докато VTI се повиши с 6.7% до 27 януари тази година, AIEQ се повиши с 13,5% за същия период.

Това може да звучи като добра новина за много инвеститори, които биха искали да оставят грижите по управлението на портфейла си на бот и да се наслаждават на богатствата, които той генерира. Въпреки това положителните новини от бота дойдоха след дълго чакане от близо шест години.

През това време AIEQ до голяма степен изоставаше от VTI. Като се има предвид тригодишната средна стойност, AIEQ е осигурил възвръщаемост от 4.8%. Докато възвръщаемостта на VTI е била 9.1%. Връщайки се още по-назад, възвръщаемостта на AIEQ е малко по-добра – 5,5%, докато VTI е постигнал възвръщаемост от 8,6%.

Разликата във възвръщаемостта придобива значимост, когато се вземе предвид, че портфейлът на VTI включва близо 4000 ценни книжа. В сравнение със 114 ценни книжа на AIEQ. Като се има предвид, че AI използва машинно обучение, за да избира своите акции, може би едва сега ботът става по-добър в това и близкото бъдеще ще покаже на какво наистина е способен. 

Дори и да сте готови да поемете риска, трябва да ви предупредим, че съветите на изкуствения интелект имат и финансова цена. 

AIEQ е активно управляван ETF и начислява 0.75 процента такса за извършените транзакции. От друга страна, VTI събира за вашите транзакции минималната цена от 0.03 процента. Това също е нещо, което трябва да вземете предвид, преди да решите да дадете всичко на бота.

Не е необходимо да бързате, това е само началото на ерата на изкуствения интелект и в бъдеще вероятно ще има още възможности за избор.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини