Зачестяват кибер атаките срещу iPhone, според доклад на Kaspersky

3
528

Устройствата на Apple, включително и новият iPhone 11, са жертва на кибер атаки повече от всякога, разкриват нови изследвания.

Доклад на Kaspersky твърди, че iOS устройствата и компютрите с Mac все по-често стават обект на хакерски атаки, като масово те имат за крайна цел кражба на личните данни на потребителите.

Компанията установи, че фишинг атаките, насочени към продуктите на Apple, достигнаха нов връх тази година, като в момента около 1,6 милиона атаки са насочени към iOS и Mac устройствата.

Какви са целите?

Фишинг атаките имат за цел да измамят потребителя да предостави личните си данни на хакерите, включително информация за платежни средства като дебитни и кредитни карти. Основата идея е потребителя да бъде накаран да отвори страница, която наподобява силно тази на някоя платформа, била тя електронно банкиране, държавен сайт или друга, която всъщност е имитация, управлявана от хакерите. В повечето случаи става въпрос за фишинг атаки от името на Apple.

Докладът на Kasperksy посочва, че броят на фишинг атаките срещу Mac и iOS устройствата е нараснал с цели 9 процента през първото тримесечие на 2019 г., в сравнено с броя атаки за цялата изминала година.

Какви са атаките?

Най-честите измами към потребителите на Apple устройствата са имитиране на страниците и интерфейса на услугата iCloud, като често се представят за част от техническата поддръжка на Apple. Страницата подмамва потребителите да въведат своите данни за вход в Apple ID акаунта, като в имейлите се срещат заплахи за блокиране/заключване на акаунта, ако потребителя не следва стъпките.

„Кибер атаките и фишингът не са нещо ново, но според последните наши данни те са по-голяма опасност за потребителите на Apple, отколкото тези, които използват други платформи, като Windows или Android.

Това е така, тъй като обикновено потребителите на еко системата на Apple са по-малко предпазливи към предполагаеми атаки, тъй като платформата на Apple се слави с голяма сигурност и надеждност. Въпросните потребители имат склонността да се доверяват лесно на фишинг имейлите, тъй като ги приемат за достоверни и не очакват, че те може да са фалшиви.

Междувременно успешната кражба на идентификационните данни за акаунта в iCloud може да има сериозни последици, като например пълно заключване на устройството на притежателя. Призоваваме всички потребителите на Apple устройства да бъдат бдителни и предпазливи в какви страници въвеждат личните си данни.“, заяви Татяна Сидорина, изследовател по сигурността в Kaspersky.

От Kaspersky също съветват потребителите да актуализират софтуера на устройствата си до последната налична версия, както и да изтеглят приложения само от официалния магазин App Store

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
c1460315
c1460315

„Устройствата на Apple, включително и новият iPhone 11, са жертва на кибер атаки повече от всякога, разкриват нови изследвания.“

Извинявайте, но това е смешно!
iPhone 11 – все още не в продажба, а вече е жертва на кибер атаки! От тук нататък какво да мислим за подобно изследване и за новините които побликувате?!

Аз съм
Аз съм

Това, че едно устройство не е пуснато официално в продажба не означава, че няма няколко стотин или дори хиляди устройства, които са тестови. Тоя телефон има работещи версии още от предходното представяне на Xs, както сигурно вече има и работещи версии на следващия апарат.

Ху**о
Ху**о

От 2007 година съм с Епъл и до ден днешен няма такива атаки, та камо ли кибер. Не пишете глупости. Фишинги мишинги. Касперски масперски .