fbpx
20.8 C
София

Защитата на Firefox от създаването на „цифрово досие“ срива работата на YouTube

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Потребителите на уеб браузъра Firefox съобщиха, че YouTube не показва видеата както трябва когато е активирана технологията за изграждане на цифрово досие (Fingerprint).

Във Firefox е вградена функцията privacy.resistFingerprinting, благодарение на която браузърът е защитен от Fingerprint – начин за идентификация на потребителя с помощта на цифрово досие, което включва огромен брой параметри. Това са IP адреса, версията на браузъра, какви разширения са инсталирани за него, каква е версията на операционната система, каква е резолюцията на дисплея, движенията на мишката и още много други подобни, които създават своеобразен цифров отпечатък, уникален за всеки потребител.

Защитата от Fingerprint е базова функция, която е налична в браузъра Firefox. Но се оказа, че тази защита кой знае защо, създава проблеми с YouTube.

Когато тази функция е включена, потребителят вижда само част от видеото – около половината от кадъра. Изображението се оправя когато курсорът на мишката се премести извън видеото, но ако се гледа на цял екран, това не е лесно да се направи.

Когато функцията privacy.resistFingerprinting е изключена, никакви проблеми с видеата не се наблюдават.

В официалния форум на Mozilla, както и в Reddit, потребителите споделиха наблюденията и анализите си за проблема. Оказа се, че причината в във фоновото изображение, което се използва при видеата на YouTube. Когато функцията privacy.resistFingerprinting е включена, тя променя фоновото изображение, кодирано с base64 алгоритъма.

Потребителите с блокатори на рекламите могат да решат проблема като добавят правилото www.youtube.com##.ytp-gradient-bottom. Информацията е на изданието BleepingComputer, което отбеляза, че засега Google не коментира проблема.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини