Защитници на гражданските права атакуваха Зукърбърг за решенията му спрямо Тръмп

5
374

Група лидери на организации за защита на гражданските права излязоха в понеделник с изявление относно Facebook, главния изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг и други висши ръководители на компанията, според доклад от журнала Axios. Срещата е била инициирана, за да бъде обсъдено решението на Facebook да не премахне публикация на американския президент Доналд Тръмп, за която защитниците на правата казват, че агитира към насилие.

„Той (Зукърбърг) не демонстрира разбиране на историческото или съвременно потискане на избирателите и хората от определени обществени групи и отказва да признае как управляваната от него социална мрежа Facebook улеснява призива на Тръмп за насилие над протестиращи. Марк поставя много опасен прецедент за други ръководители на технологични портали и социални мрежи, които биха последвали примера на Facebook, и дори нещата могат да стигнат още по-далеч и да станат още по-дръзки“, казаха ръководителите на Конференцията на лидерите на организации за защита на гражданските права в САЩ.

Срещата, която се е провела вчера (понеделник) вечерта под формата на видео разговор, дойде, след като служители на Facebook организираха протест под формата на виртуален митинг и прекратяване на изпълнението на служебните си задължения, с което искат да изразят гнева си срещу реакцията на Зукърбърг към Тръмп. За разлика от Facebook, основната трибуна на Тръмп, социалната мрежа Twitter предпочете и реши да скрие публикациите на президента, тъй като според техните модератори туитът му е нарушил правилата на сайта срещу реч на омразата и агитация към насилие.

„Благодарни сме, че лидерите в общността за граждански права отделиха време, за да споделят своята откровена и честна обективна обратна връзка. Изключително важно е в такива ситуации като сегашните обществени сблъсъци, да бъдат чути разговорите и мненията на подобен тип обществени дейци, тъй като обикновено те познават много повече трудностите и особеностите на борбата за гражданските права на обществените групи, отколкото повечето от нас“, заяви говорител на Facebook в съобщение по имейл във вторник до портала Axios в отговор на искането за коментар.

Миналия четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в профила си в социалните мрежи Twitter, Facebook и Instagram, че „когато плячкосването започне, започва и стрелбата“, след като протестиращи и недоволни граждани предизвикаха размирици в Минесота заради смъртта на Джордж Флойд, чернокож, който си отиде от белия свят поради задушаване от полицай. Тръмп дори каза, че е готов да включи и армията на САЩ срещу протестиращите.

Същата фраза, която Тръмп използва сега, някога е била използвана от расовия сегрегационист Джордж Уолъс и е широко разглеждана като одобрение на полицейското насилие срещу протестиращи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари