Защитници обвиниха TikTok в нарушение на поверителността на децата

2
173

Група защитници на поверителността на децата са подали жалба срещу TikTok до Федералната комисия по търговията в САЩ твърдейки, че популярната социална мрежа за забавни кратки видеа е нарушила споразумението за защита на децата със своята дейност, съобщават от The New York Times.

TikTok плати парична глоба в размер на 5,7 милиона щатски долара на FTC през февруари 2019 г., заради твърдения, че по-ранна версия на приложението, наречена Musical.ly (също продукт на компанията майка ByteDance) нарушава Закона за защита на поверителността на децата (COPPA), като са позволили на малолетни лица под 13 години да се регистрират без изричното съгласие на родителя. Съгласно условията на споразумението, TikTok също са се съгласили да премахнат всички видео клипове от платформата, качени от деца под 13 години.

Но коалицията на защитниците на поверителността, водена от Центъра за цифрова демокрация и Кампанията за детство без комерсиални цели, е открила видео клипове от 2016 г., публикувани от деца под 13 години, които все още са достъпни в приложението и компанията не е предприела никакви мерки до днешен ден, за да получи родителско съгласие от новите малолетни потребители.

„TikTok не успява да положи необходимите усилия, за да гарантира, че родителите на малолетните им потребители дават изрично и директно съгласието си по отношение на събирането, използването или разкриването на лична информация. Всъщност TikTok в нито един момент не поисква контакт с родителите на детето, за да ги уведоми и дори не изисква информация за контакт на родителя. По този начин TikTok няма методи за получаване на проверимо родителско съгласие, преди да бъде осигурен достъп на малолетни лица до социалната мрежа и да бъдат събирани, използвани или разкривани личните данни на децата, което е в пълен разрез с изискуемото от постановлението за съгласие и политиката COPPA.“

TikTok има модифицирана версия за малолетни деца под 13 години. Защитниците на поверителността обаче също я намират за проблемна, казвайки, че TikTok всъщност само ограничава нещата, които могат да публикуват, но по този начин ги „стимулира за посочат невярна информация за възрастта си и да избегнат ограниченията“. Така според жалбата, дете, което се регистрира в социалната мрежа с реалната си възраст и попадне в групата за потребители под 13 години и се сблъска с ограниченията, може просто да изтрие регистрирания акаунт и да създаде нов такъв, със същото потребителско име и имейл адрес, но да посочи фалшива дата за раждане, с която ще заобиколи ограниченията.

Това разбира се не е проблем специфично наличен само в TikTok – социалната мрежа не е единствената платформа, която се сблъсква проблеми за това как се справя с детската си аудитория. През септември миналата година регулаторът FTC глоби и YouTube със солидната сума от 170 милиона щатски долапа заради предполагаемата злоупотреба и събиране на данни на деца в нарушение на COPPA. YouTube представи нова системи за категоризиране на създателите на съдържание и дори ограничи допълнително версията си за деца YouTube Kids.

„Конгресът овластява FTC да гарантира, че децата имат онлайн защита, но тук имаме случай на дигитален гигант, който се възползва от атрактивността си и общественото приемане, заедно с невероятно бързия си растеж, за да нарушава умишлено закона“, казва в изявление Джеф Честър, изпълнителен директор на Центъра за цифрова демокрация. „Работата на FTC трябва да гарантира, че TikTok защитава неприкосновеността на личния живот на милиони деца, включително чрез използването на предсказуеми приложения за интелектуална собственост. Провалът ѝ в тази задача е причина, поради която може да има доста съмнения дали може да се вярна на агенцията, че упражнява ефективен надзор върху събирането и третирането на личните данни на децата от технологичните портали.“

Когато беше представен в TikTok през август 2018 г., Musical.ly имаше 100 милиона активни месечни потребители. TikTok има повече от 500 милиона потребители по целия свят, много от които са деца. През април платформата за анализи Sensor Tower съобщи, че приложението на TikTok е било изтеглян в световен мащаб 2 милиарда пъти. Проучване на BBC от края на миналата година също показа, че огромна част от американските тийнейджъри в гимназиите, вече не използват познатите ни социални мрежи като Facebook и Twitter, а някои дори не разпознават стари и овехтели корифеи като ICQ, но имат акаунти в TikTok.

Също през април TikTok представи нова функция, наречена Family Pairing, която позволява на родителите да свържат акаунтите на децата си със собствените си, давайки достъп до изпращане на директни съобщения, включване на ограничен режим на съдържание и задаване на времеви ограничения на екрана.

„Ние приемаме сериозно поверителността и се ангажираме да помогнем да гарантираме, че TikTok продължава да бъде безопасна и забавна общност за нашите потребители“, заяви говорител на TikTok в имейл до популярния технологичен портал The Verge, от който отразиха казуса.

Без никакво съмнение, TikTok е една от най-бързо растящите онлайн услуги за всички времена. В САЩ обаче непрекъснато възникват различни движения, които се съмняват в поверителността или честността на работата на компанията, което допълнително е примесено от популитките анти китайски нагласи, произхождащи от факта, че компанията – майка на TikTok и китайското предприятие ByteDance.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари