Силициевата долина е центъра на технологичния свят, направо негова столица, още от 30-те години. В последно време обаче има индикации, че това ще се промени.

В момента се формира малка група, но от големи компании, които ще напуснат офисите си там и ще ги преместят в Тексас.

Тази група се нарича от журналисти „Тексит“, заигравка с Брексит. За сега Facebook, Apple и Google няма да ходят никъде, но други компании вече са го решили.

Oracle Corp, която миналата година подписа 20-годишен спонсорски договор за стадиона на бейзболния отбор San Francisco Giants, ще се мести от Редууд Сити, Калифорния в Остин, Тексас. Hewlett Packard Enterprise (HP), която е буквално част от историята на Силициевата долина, ще премести централата си в Хюстън, Тексас.

По-рано този месец Илон Мъск, който живее в Ел Ей и пътува до централата и фабриката на Tesla във Фремонт, Калифорния, обяви, че ще се премести в Остин.

„Ако един отбор печели прекалено дълго, той в един момент бива обзет от самодоволство и спира да печели шампионата. Калифорния печели прекалено дълго. Tesla е последната компания за автомобили, която произвежда коли в Калифорния. SpaceX е последната аерокосмическа компания, която все още произвежда в Калифорния. А Калифорния беше центъра на аероскомическото производство. Всеки да си прави изводите.“, обясни той пред Wall Street Journal тогава.

Според някои хора преместванията са отчасти провокирани от пандемията и начина, по който се промениха работните места. Много технологични компании вече заявиха, че и след края на кризата ще позволят на служителите си да работят от вкъщи за постоянно. Това ще им спести много разходи.

Калифорния е и един от щатите, който налага най-строги ограничения в борбата срещу COVID-19, от което бизнеса страда. В това отношение Тексас и Флорида са много, ама много по-либерални.

Другата причина е, че Калифорния вече не е това хубаво място за живеене, каквото всички си представят. Данъците там са много високи, животът е много скъп, съществуват социални проблеми от рода на масово бездомничество. Именно Тексас и Флорида са щати, които са по-щадящи по отношение на данъците.

Според някои изчисления, след преместването си Илон Мъск ще „получи“ повишение в размер на 13.3% заради по-ниските данъци.

Друг позитив в полза на Тексас е фактът, че там цените на имотите са буквално една трета от тези в Калифорния. Нещо, което елиминира почти всички ползи от получаването на висока заплата в Силициевата долина. Поне за служителите.

Най-популярната дестинация е Остин, Тексас и регионът вече все повече се определя като Силициевите хълмове

Към ноември 39 компании от различни индустрии са се преместили там. Срещат се имена на корпорации като Dell и American Micro Devices (AMD).

Tesla също ще произвежда в Тексас – Model Y и Cybetruck моделите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари