Защо все повече хора отказват ваксината на Astra Zeneca?

5
2527

От Световната лекарска асоциация заявиха, че препоръчват всички медицински работници, санитари, медицински сестри и болногледачи, да не бъдат ваксинирани с ваксината от британско-шведската компания Astra Zeneca. След като тази новина се разпространи в социалните мрежи и някои форуми за медицински съвети и препоръки в интернет, много хора започнаха да се съмняват в безопасността на ваксината, като все повече стават и онези, които са имали запазен ред в листите за ваксинирани в собствените си страни, но са го отказали, поради факта, че не са имали възможност да избират коя от внесените в техния регион ваксини да им бъде приложена и се е оказало, че за тях е разпределена доза от ваксината на Astra Zeneca.

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри заяви, че ваксината на Astra Zeneca не е по-малко безопасна от останалите, но се съмнява в нейната ефективност, както стана ясно от проведено интервю от Rainiche Post. „Затова смятам, че всички хора, при които рискът от заразяване е по-висок, защото са на първа линия, сред които попадат медицинските работници и асистентите, е по-добре да бъдат имунизирани с по-ефективни ваксини“, казва Монтгомъри. Той допълва, че напълно разбира решението на медицинските работници, които са отказали да бъдат ваксинирани с доза от ваксината на Astra Zeneca. Припомняме, че по-рано стана ясно в резултат на клинични изпитвания, че ваксината на британската компания има по-ниска надеждност в предотвратяването на заразяване с южноафриканския щам, при който учените отчитат по-висока смъртност и предаваемост, макар и да не са постигнали консенсус с колко по-високи са стойностите на тези два показателя.

Разбира се, това не означава, че хората трябва да се откажат от ваксината на Astra Zeneca. Според Монтгомъри ваксината може да бъде ефективна при хора от по-младите демографски групи, които съответно имат по-малко социални контакти особено в извънредната ситуация, в която се намираме в момента, което води и до намален риск от тежко протичане на болестта при тях. Общото мнение на Монтгомъри е, че правителствата на държавите трябва да се погрижат да дадат възможност на хората да избират с ваксина от коя компания биха искали да бъдат ваксинирани – според него по този начин може да се увеличи готовността и желанието на населението за ваксиниране. Много хора не попадат в групата на т.нар. „антиваксъри“, нито в тази на хората, които имат медицински или други причини, поради които би било по-добре да отложат ваксинирането си на по-късен етап (например преболедували са коронавирус наскоро или имат други съображения); в действителност има една социална група от хора, които биха искали да се ваксинират срещу COVID-19, но имат предпочитания към производителя на ваксината, която да им бъде поставена. А при ограничаването на възможността за техния избор, когато е възможно това да бъде избегнато, се намалява цялостното желание на обществото за ваксиниране. Монтгомъри допълва, че за съжаление ваксината на Astra Zeneca вече се е сдобила с лош имидж и се ползва с ниско обществено доверие – нещо, което всички искахме да избегнем.

От Deutsche Welle съобщават, че на две места в германската провинция Долна Саксония във вторник поставянето на ваксината на Astra Zeneca временно е било прекратено поради голям брой постъпили оплаквания от странични ефекти. От болницата „Херцогиня Елизабет“ в Брауншвайг са съобщили, че отлагат планираните имунизации с ваксината на Astra Zeneca, където от общо 88 души от медицинския персонал, ваксинирани с доза от Astra Zeneca, при 37 са възникнали осезаеми странични реакции.

Редица други професионални съсловия, които следва да бъдат ваксинирани на този етап в много страни по света, поради спецификата на работата им, също са отказали препарата от британско-шведската компания. Такива например са преподавателите в училища и университети, където все повече, според информация от CBS News, се засилва нежеланието на преподавателите да се ваксинират, тъй като не са имали възможност да изберат производителя на ваксината, която да им бъде осигурена.

От DW също информират за съмненията на полицейския синдикат GdP, които също не са убедени в ефективността на ваксината и настояват още при събирането на информация за това кои полицейски служители искат да бъдат ваксинирани, да им бъде съобщавано кой ще бъде производителя на ваксината, която ще им бъде поставена. „Оперативната готовност на полицията не трябва да бъде застрашавана от една неособено надеждна ваксина“, е казал председателят на браншовия полицейски синдикат в Мюнхен Петер Питлик.

Въпреки негативните настроения около ваксината на Astra Zeneca обаче, от Световната здравна организация настояват използването на ваксината да продължи, а хората да бъдат ваксинирани спрямо изготвения в страните им план. В някои държави медицинските власти са разпоредили, че е препоръчително ваксината да бъде поставяна само на хора под 65 години – такива страни са Германия, Полша и Швеция. Също така някои от последните проучвания оспорват първоначалната ефективност, която беше обявена в резултатите от клиничните изпитвания на компанията. Едно от новите изследвания констатира, че ваксината е ефективна на 76 процента след поставянето на първата доза и 82 процента след повтарянето на втората доза. Въпреки това, във форумите на Reddit много потребители разпространяват изображения от свои тестове за антитела след поставяне на ваксината на Astra Zeneca. От изображенията на резултатите от кръвните тестове е видимо, че нивата на антитела при тях варират в стойности между 45 000 и 50 000 след втората доза, каквито биват отчитани и при ваксините от Moderna и Pfizer / BioNTech.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен, цитиран отново от DW, също има изказване относно ваксината. Той счита, че опасенията около надеждността на ваксината на Astra Zeneca са необосновани и не намира причина тя да не бъде използвана за масовите ваксинационни кампании. „Това не е ваксина второ качество“, акцентира Дростен.

Ефективна ли е ваксината срещу новите щамове?

От DW още разказват, че в Германия британската мутация на вируса се разпространява все по-активно, според информацията от местното здравно министерство. На база на данните от института „Роберт Кох“, е установено, че британската мутация е значително по-опасен щам на първоначалния коронавирус, който се разпространи по света и предизвика пандемия, като според различни научни изследвания, смъртността при него е по-висока с между 40% и 50% спрямо първоначалния щам. Разбира се, тези стойности все още не се доближават до обявените от премиера на Великобритания Борис Джонсън 70% смъртност от новия щам, които той оповести при обявяването на опасността от него, но все още представляват опасност и никак не са за подценяване. На този етап все още не е известно колко от заразените хора в Европа са с британския щам, но първоначалните оценки варират между 20% и 30%.

Все още предстои да се направят редица проучвания, за да се установи дали ваксината на Astra Zeneca се справя по-зле в справянето с британския или южноафриканския щам спрямо останалите ваксини на пазара. Това, което здравните експерти препоръчват обаче, е хората да продължат ваксинирането си, ако разпределената за тях ваксина е на Astra Zeneca. На този етап не са документирани сериозни странични ефекти или здравословни проблеми, които хората да са развили след поставянето на ваксината. Нямаме никакви основания да се съмняваме в нейната безопасност и качество. В отговор на опасенията на много хора, дали няма да се наложи да се ваксинират повторно, ако в тяхната страна започне да доминира южноафриканския, британския или друг щам, срещу който ваксината на Astra Zeneca има по-ниски нива на ефективност, от Световната здравна организация успокояват, че подобна необходимост не се предвижда, а слагането на край на пандемията от коронавируса зависи от всеки един ваксиниран жител, за да може да бъде постигнат т.нар. „стаден имунитет“, според новата дефиниция на СЗО.

Източници:

What you need to know about AstraZeneca’s COVID-19 vaccine

COVID-19 vaccine side effects: What we know so far

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари