Защо гледаме пиратски филми?

5
36

„Защото са безплатни“ е само върхът на айсберга. Добрата – или лошата, според това от коя страна на закона сте – новина е, че остана още малко.

Конкретните поводи за въпроса от заглавието са два. Наскоро в разговор с български киноразпространител стана дума за финансовите резултати, които е реализирал „Убий Бил“. Те са твърде слаби. За месец филмът е гледан едва от 10 000 души: въпреки екзотичната рекламна кампания, култовия статус на Тарантино по света и у нас и трепетното очакване от страна на феновете. За сравнение, за „Троя“ са продадени 286 000 билета на стойност над 1.1 млн. лв.
Защо се провали „Убий Бил“? Защото българската му премиера беше точно 1 г. след световната. И защото пиратите в технологичната ера не спят: за тази една година не остана човек, който да не е гледал Тарантиновия филм „на компютъра“ в DivX-формат.
Цитирам този пример, защото той е уникален за българското филмово разпространение. Пирати е имало и ще има винаги, но това е първият случай, когато алтернативният пазар категорично повлия представянето на продукта на легалния такъв.
Нещо, с което

други държави в други условия се борят от години

Вторият повод е, че тази есен дойде с масирана атака на световните институции-защитници на авторските права над интелектуална продукция от всякакъв характер.
Само в един ден – 7 октомври, музикалните продуценти в лицето на IFPI (Международна федерация на звукозаписната индустрия) започнаха 459 съдебни процедури за незаконен обмен на файлове, засягайки двата най-големи музикални пазара в Европа – Великобритания и Франция.
IFPI са същите хора, които прогониха пиратските сергии от площад „Славейков“ и чието посещение в България преди няколко седмици накара собствениците на free-сървъри да „затворят“ временно. Докато мине бурята. Когато представителите на федерацията си заминаха, www.ftlbg.com, data.bg, bubu.to, free.evro.net, arenabg.com и останалите рогове на изобилието отново изсипаха своите блага върху родния потребител. Като всяко щастие, и това се оказа нетрайно.

Източник: IT in the press | в. „Сега“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари