fbpx
7.8 C
София

Защо електрическите автомобили са по-склонни към изтегляне от пазара, отколкото бензиновите

Най-четени

Ако не сте запознати изтеглянето на продукт е, когато производителят разбере, че има проблем с даден продукт или компонент. След това той изпраща известие до купувачите, с което ги информира за проблема и следващите стъпки за поправянето му. Изтегляне може да има заради проблем с безопасността, но и заради проблем с ранното износване или ефективността. 

Когато става въпрос за някакво моторно превозно средство, обикновено то трябва да се закара до сервиз, където да се поправи проблема. Или най-малко да бъде проверено за наличието му. 

Без значение колко теста се правят на даден автомобил, понякога се случва определени партиди да се изтеглят от пазара.

Електрическите превозни средства (EV) често се възхваляват като по-добри, защото са по-просто устроени и следователно изискват по-малко поддръжка. По тази логика може да си помислите, че при електрическите превозни средства е по-малко вероятно да бъдат отзовавани или да възникнат проблеми. Това е грешка. 

Според J.D. Power собствениците на електрически превозни средства съобщават за средно 240 проблема на 100 превозни средства. Докато собствениците на превозни средства с двигател с вътрешно горене съобщават за средно 175 проблема на 100 превозни средства.

Повечето проблеми с електрическите превозни средства не са свързани със задвижването

С високопрофилните изтегляния като Chevrolet Bolt EV и ситуацията с EUV батериите, може да е изненадващо да научите, че повечето проблеми с електромобилите изобщо не са свързани със задвижването или силовите системи. Това е добра новина, като се има предвид, че компонентите на двигателя и батерията могат да предизвикат сериозни проблеми с безопасността, ако са дефектни. Според проучването на потребителите на Consumer Reports „Insights for More Reliable Electric Vehicles“, най-често срещаната проблемна област за електромобилите от моделната година 2021 е електрониката в автомобила. Тя е следвана от климатичната система, като в категорията за големи проблеми, двигателят е едва на осмо място.

Повечето проблеми на електромобилите са свързани с оборудване, което няма общо със задвижването (двигатели, батерии и охлаждане). Проблемите със задвижването на EV са два пъти по-рядко срещани за автомобилите от 2021 година, отколкото същите проблемите при традиционните МПС-та от същата година (0.17 проблема срещу 0.36 проблема). Когато погледнем по-назад обаче, ситуацията се променя. Сериозните проблеми с двигателите за модели от 2019 година са 2.5 пъти по-чести при електрическите коли. 

Зачестилите проблеми при електромобилите може да са временен проблем

Данните показват, че макар проблемите с електромобилите да са били високи между 2019 и 2022 г., това може да е временна ситуация с разумно обяснение. Една част от проблема, както обяснява J.D. Power, е пандемията COVID-19 и произтичащото от нея затваряне на вериги за доставки.

Много от проблемите, свързани с изтеглянето на електрически превозни средства, произтичат от революционните и иновативни функции, които много производители на електрически превозни средства включват в своите автомобили. 

Да, пазарът на електромобили изпитва известно затруднение поради изтегляния от пазара и контрол на качеството. Важно е да се отбележи обаче, че наистина все още е в началото на развитието си и тези проблеми вероятно ще се изгладят с времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини