fbpx
-4.1 C
София

Защо инвеститорите плащат милиони долари за парцели виртуална земя в метавселената

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
  • Според публикувания наскоро отчет на  компанията Grayscale, метавселената е в състояние да реализира годишен приход в размер на един трилион долара
  • Виртуалната собственост е разновидност на NFT, която предоставя право на собственост на виртуални парцели земя в метавселената

Така например, в популярната видео игра Axie Infinity наскоро бе продаден виртуален поземлен участък за 2,3 милиона щ. долара. Една седмица по-късно разработчикът на виртуална недвижимост Republic Realm заяви, че е закупил недвижимо имущество в The Sandbox за 4,3 милиона щ. долара.

Тези сделки демонстрират нарастващия апетит за залози в метавселената или онлайн пространството на взаимосвързаните 3D светове, в които хората под формата на аватар могат да общуват, работят, пазаруват и играят игри.

 

Republic Realm притежава около 2500 парцела цифрова земя в 19 свята. Компанията понякога решава да се настани на празен имот в метавселената и да изчака той да бъде оценен. Компанията плаща на архитекти да проектират виртуални домове или молове и след това наема разработчици на игри, които да ги построят, се казва в доклада публикуван от съоснователката на Republic Realm Джанин Йорио.

Наистина, за голямо учудване на много хора, продажбите на цифрово недвижимо имущество достигна невиждани досега нива. Големи инвеститори започнаха да влагат милиони долари в недвижимост в метавселената.

 

Съоснователят на Axie Infinity Джефри Зърлин заяви пред изданието Blockworks, че наскоро осъществената продажба на поземлен участък с цена 550 ETH има смисъл, понеже „цифровият живот на хората започна да има все по-голямо значение по отношение на техния реален физически живот„.

„В бъдеще повечето хора ще прекарват много повече време във виртуалните среди, които така или иначе ще започнат да отразяват някои аспекти на физическия свят“ – каза още Зърлин.

За тези, които още не са чули, Axie Infinity е виртуален свят, изцяло базиран на блокчейн, в който потребителите могат да получават възнаграждения във вид на криптовалута, които след това могат да бъдат продавани на борсите. Но родината на Акси, така наречената Лунация (Lunacia), е разделена на маркирани поземлени имоти, които според думите на Зърлин, се използват като домове или бази за играчите. По този начин виртуалната собственост може да бъде незаменим токен (NFT), който определя правото на собственост по отношение на поземлен участък в метавселената.

Един от инвеститорите, който преди време закупи поземлен участък за 1,5 милиона щ. долара обяви своите инвестиции за „дигитални недвижими имоти Хамптън“ и подробно описа своите вложения в Twitter.

 

„Преходът от реалния живот към цифрови събития става все по-бърз, което води до формирането на нови нации с цифрови технологии. Аз съм на мнение, че тези дигитални държави дават достъп до един пазар, който е много по-голям от пазара в реалния свят“ – каза пред Blockworks виртуалният земевладелец, който е в интернет нарича себе си „Летящият сокол“.

Високорисковите инвестиции

В бързо развиващото се, растящо и понякога нестабилно, пространството на виртуалната земя също може да се разглежда като инвестиция с висок риск. Такова е мнението на Зак Ааронс, генерален партньор на рисковата компания MetaProp, която се занимава с недвижимо имущество.

„Ако аз си купя сграда за 40 ETH, а след това курсът на Ethereum от $4000 слезе на $100, то това е фундаментален риск, който аз всъщност не поемам, когато купувам реално физическо недвижимо имущество“ – каза той в интервю за The Wall Street Journal – изданието, което първо съобщи за инвестицията от $4,3 милиона.

А според финансовия отчет на компанията за управление на криптовалутни активи Grayscale, метавселената може да генерира годишен приход в размер на $1 трилион.

В нея има дори и „Zillow на метавселената“ – стартиращата компания Parcel от Ню Йорк. Тази нишова търговска площадка дава възможност на потребителите да използват своите цифрови портфейли, като например MetaMask, и да залагат на имоти във виртуални светове като Decentraland, Cryptovoxels и други.

„Блокчейнът даде възможност за създаването на един изцяло глобален пазар“ – каза съоснователят Ноа Гейнър в интервю за CoinWorldMap. „Аз наистина считам, че всички неща в метавселената, а и криптовалутите като цяло, имат подобна цена, понеже можете да разполагате с ликвидност от целия свят“.

 

„Далеч не всеки може да си купи акции на Apple, но на практика всеки, който има интернет връзка може да си купи виртуален поземлен участък. Тук има много повече играчи, които се борят за едни и същи активи.

Гейнър добавя, че бъдещите инвестиции в подобна недвижимост имат огромен потенциал за ръст в метавселената, понеже цифровите земевладелци могат да поставят рекламни билборди в своята собственост, за да започнат да получават пасивни приходи.

„Ние вярваме, че в тези виртуални светове ще се развие процъфтяваща икономика, която може би ще е по-добра от тази във физическия свят“ – допълни той.

Когато го запитаха какво ще отговори на скептиците, които задават съвсем логичния въпрос, как така виртуалната собственост може да струва милиони долари, Гейнър отговори:

„В края на краищата това е просто търсене и предлагане, нали така? Щом като има някой, който е готов да даде подобна сума за нещо от този род, значи това си струва. По принцип това е почти същото като биткойна и който и да било друг цифров или друг актив“.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини