Защо курсорът на мишката е наклонен на 45°?

3
210

Посетител в сайта за разнообразни въпроси и отговори StackExchange зададе на пръв поглед глупавия въпрос: защо всичките курсори във всички операционни системи са малко „криви“, имат определен наклон и защо не са „изправени“? И наистина, интересно е да разберем, защо курсорът не е вертикален, след като вертикалният курсор явно е по-удобен за маркиране на текста и за другите ежедневни задачи?

Отговорът даде експерт, добре запознат с историята на компютърната техника. Оказа се, че изобретателят на компютърната мишка Дъглас Енгелбарт (Douglas Engelbart) е изобразявал курсора във вид на стрелка нагоре, като най-логичен вариант за маркиране, както се вижда на екранната снимка по-горе.

Графичен интерфейс за операционна система първоначално е реализиран от Xerox и по-точно в техния научно-изследователски отдел Palo Alto Research Center. Курсорът на мишката е описан в документацията на Xerox от 1981 година (изображението по-долу), в която са изброени характеристиките на XEROX PARC, първият в световната история компютър с графичен потребителски интерфейс.

При проектирането на този компютър се разбрало, че поради ниската работна резолюция на дисплеите от това време е невъзможно създаването на нормален вертикален курсор с малки размери. Специалистите решили да не увеличават размера на курсора, а вместо това малко да го завъртят по такъв начин, че едната му страна да е вертикална, а другата наклонена под ъгъл 45°.

След вече цели 30 години се появиха дисплеи с много висока резолюция, но традицията да се изобразява курсор със страна, наклонена на 45° се е запазила.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари