Защо курсорът на мишката е наклонен на 45°?

4
168

Посетител в сайта за разнообразни въпроси и отговори StackExchange зададе на пръв поглед глупавия въпрос: защо всичките курсори във всички операционни системи са малко „криви“, имат определен наклон и защо не са „изправени“? И наистина, интересно е да разберем, защо курсорът не е вертикален, след като вертикалният курсор явно е по-удобен за маркиране на текста и за другите ежедневни задачи?

Отговорът даде експерт, добре запознат с историята на компютърната техника. Оказа се, че изобретателят на компютърната мишка Дъглас Енгелбарт (Douglas Engelbart) е изобразявал курсора във вид на стрелка нагоре, като най-логичен вариант за маркиране, както се вижда на екранната снимка по-горе.

Графичен интерфейс за операционна система първоначално е реализиран от Xerox и по-точно в техния научно-изследователски отдел Palo Alto Research Center. Курсорът на мишката е описан в документацията на Xerox от 1981 година (изображението по-долу), в която са изброени характеристиките на XEROX PARC, първият в световната история компютър с графичен потребителски интерфейс.

При проектирането на този компютър се разбрало, че поради ниската работна резолюция на дисплеите от това време е невъзможно създаването на нормален вертикален курсор с малки размери. Специалистите решили да не увеличават размера на курсора, а вместо това малко да го завъртят по такъв начин, че едната му страна да е вертикална, а другата наклонена под ъгъл 45°.

След вече цели 30 години се появиха дисплеи с много висока резолюция, но традицията да се изобразява курсор със страна, наклонена на 45° се е запазила.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gothicmanbg
gothicmanbg

„едната му страна да е вертикална, а другата наклонена под ъгъл 45°“…….не курсора, а дясната страна на курсора е под 45°!
Мислите ли когато пишете?

grigoo
grigoo

Мислят те, преписват и не гледат какво преписват, ако бяха внимавали в час по математика, щяха да видят, че наклона на курсора НЕ е под ъгъл от 45 градуса.

AcTePuKc
AcTePuKc

Благодаря за интересната информация, никога не съм се питал подобен въпрос, но е хубаво да се знае (колкото и глупав да се струва въпроса на потребителя), за мен информацията беше интересна, а това, че е написал … еди какво си вместо еди що си, чак толкова не е фрапантно, като се има в предвид, че ти е сложил и картинки да гледаш 😀
а все пак ето я и темата 🙂
http://ux.stackexchange.com/questio...nd-not-straight
в нея има още информация, за тези които могат да четат на английски, нека се забавляват с написаното 😀
Една от тезите е, че всъщност защото … абе я прочетете 😀

the professor
the professor

аз пък си мислех че е аналогично на писането с дясна ръка от ляво на дясно – измислено е много практично за да не си цапа ръката писяря и да не размазва текста, освен не скрива написаното с ръката си… тази практичност обаче им липсва на арабите или просто първият арабин, който е измислил арабската писменост е бил левак и за това те пишат от дясно на ляво…