fbpx
1.4 C
София

Защо много WhatsApp потребители мигрират към Signal?

Най-четени

WhatsApp отговори на бурните реакции на потребителите, като отложи актуализацията до месец май. Приложението пусна реклами във вестници в Индия с повече информация за това как се използва Status – инструмент, който позволява на потребителите да публикуват съдържание, което изчезва в рамките на 24 часа, за да се гарантира на хората, че техните лични съобщения в WhatsApp остават поверителни. Това обаче беше закъснял ход, тъй като щетите върху имиджа на WhatsApp вече бяха нанесени.

От 1 януари до 25 януари, в сравнение със 7 декември до 31 декември, инсталиранията на приложението Signal са скочили с 4868%, докато изтеглянията на WhatsApp са намалели с около 16%, според данни от компанията за анализ на данни SensorTower. В един момент приливът на нови потребители е довел до прекъсване на услугите на Signal за цял ден. Говорител на Signal е казал, че приложението „е постигнало рекорд през януари“, но отказва да съобщи колко нови потребители са дошли в приложението.

За разлика от WhatsApp, Signal не е собственост на никоя външна компания. Приложението се финансира от организация с нестопанска цел, създадена от Moxie Marlinspike и Brian Acton, които са всъщност основателите на WhatsApp, но са напуснали управлението на популярното приложение през 2017 г. Освен че дава усещане за поверителност на потребителите, услугата за криптирани съобщения е подкрепена от редица високопоставени лица, включително Едуард Сноудън и изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск.

Дейвид Чофнес, асоцииран професор по компютърни науки в Североизточния университет, казва, че актуализацията на политиките на WhatsApp може да възроди опасенията около лошия опит на Facebook с поверителността. Той посочи скандала, свързан с Cambridge Analytica, британската политическа консултантска компания, която е събирала данните на около 87 милиона потребители на Facebook без тяхното разрешение.

„Целият свят загуби много от доверието си във Facebook“ казва Чофнес и добавя, че реакцията на WhatsApp, е „нещо като буре с барут, готово да се запали“.

Ниди Хегде, директор по стратегията и програмите в Американския проект за икономически свободи във Вашингтон, заяви, че семейството ѝ използва комбинация между услугите WhatsApp и Signal. Някои потребители обаче са отказали да преминат към новата услуга за съобщения, особено след като WhatsApp забави въвеждането на актуализираните правила по поверителността. В четвъртък WhatsApp беше третото най-изтегляно приложение в магазина на Apple за социална комуникация, докато Signal беше на 12-то място.

„Мисля, че това, което направи тази актуализация на правилата на WhatsApp, е че успя да накара много повече хора (като майка ми и по-възрастни роднини), които не са особено технически запознати и не мислят за поверителността, да станат по-наясно с мощта на Facebook и начина, по който техните лични данни се обработват за показване на таргетирана реклама в бизнеса на Facebook. И сега те са сериозно загрижени, че нямат друг избор, освен да приемат новите условия“, казва Хегде в имейл.

Какво става с WhatsApp?

Миналият месец потребителите на WhatsApp получиха известие, което ги информира за актуализираната политиката за поверителност на приложението с 3800 думи нов текст и условията на услугата с 5000 думи нов текст, за да се включи информация за обработката на потребителски данни, способността на бизнеса да използва услугите на Facebook за управление на чатове и връзка между WhatsApp и Facebook. Известието е свързано с ревизираните политики, но не очертава точните промени, за които се съгласяват потребителите, ако приемат актуализациите.

Промените уточняват какво се случва с вашите данни, когато изпращате съобщения до бизнес канал в WhatsApp, което е коренно различно от чата с приятели и семейство. Някои фирми могат да направят комуникациите достъпни за доставчик на услуги на трети страни, който управлява техните чатове с клиенти, които могат да включват Facebook, се казва в преразгледаната политика за поверителност. WhatsApp обозначава чатове с фирми, които използват услугите на Facebook, за да управляват своите разговори. Често задавани въпроси за промените в WhatsApp също така отбелязват, че когато човек изпраща съобщение до бизнес канал, магазинът може да използва тази информация за маркетингови цели, което може да включва реклами във Facebook.

Някои потребители смятат, че актуализациите означават, че WhatsApp ще ги принуди да споделят лични данни с Facebook за първи път. (Но WhatsApp вече споделя данни с Facebook, за да предлага съдържание и връзки и да показва „подходящи оферти и реклами.“ Компанията актуализира своята политика за поверителност през 2016 г., за да отрази това и на потребителите на WhatsApp през тази година беше позволено да се откажат от това споделяне на данни .)

В социалните медии потребителите на WhatsApp бързо започнаха да споделят стратегии за това как да накарат семейството и приятелите си да мигрират към Signal или други приложения за съобщения.

Сиддхарт Рао създаде публичен документ на Google, който сподели в Twitter, озаглавен „Как да започнем разговор за приложението Signal със семейството си“. Рао, изследовател на сигурността и неприкосновеността на личния живот във Финландия, заяви, че се опитва да научи повече от потребителите на WhatsApp за опита им да мигрират към Signal и дали са останали и в двете приложения след миграцията. Много от хората, добавили към документа, все още имат „единия крак“ в WhatsApp, а другия в Signal, каза той.

Една от стратегиите, включени в документа, е да лъжете и да кажете на хората, че WhatsApp се изключва. Други съвети включват облекчаване на потребителите при изтриване на WhatsApp, след като са изпробвали Signal, като деактивират известията за притежаваното от Facebook приложение.

Шачин Бхарадвай, предприемач, който разделя времето си между Индия и Калифорния, каза, че е получил тревожни съобщения от родителите си след обявяването на промените в поверителността, загрижени, че WhatsApp ще чете техните чатове. 38-годишният мъж сподели, че също така си спомня, че е виждал видеоклипове, включително този, който нарича Facebook „зъл“ и твърди, че компанията планира да слуша разговори на потребителите.

Bharadwaj знае, че личните съобщения остават криптирани в WhatsApp, но това не му е  попречило да изтегли Signal миналия месец. Използвал е WhatsApp за поръчване на артикули като лекарства в Индия, но чувства, че в услугата, собственост на Facebook, просто се „случва твърде много“ и иска да поддържа най-личните си чатове, като семейните си чатове, в Signal. Сега той разделя съобщенията си между приложенията.

„Не мисля, че някога можете да напуснете WhatsApp предвид ситуацията в Индия днес“, каза Bharadwaj, посочвайки количеството потребители на WhatsApp в тази страна. „Но идеята ми беше да преместя особено важните разговори в Signal.“

Що се отнася до Woblick, той смята, че ще отнеме много време, преди да се почувства спокоен да изтрие WhatsApp, защото някои от приятелите му са останали в приложението. Засега обаче той е добре адаптиран с използването и на двете приложения. „За мен беше по-важно да направя тази първа стъпка и да мигрирам най-важните хора и контакти към Signal, за да мога да работя с тях, без да е необходимо да използвам WhatsApp“, каза той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини