fbpx
19.8 C
София

Защо Надзорният съвет на Facebook отказа да върне достъпа на Тръмп?

Най-четени

Надзорният съвет на Facebook в сряда излезе с решение, че няма да върне достъпа на Доналд Тръмп до социалната мрежа и нейните услуги.

През януари бившият президент на САЩ Доналд Тръмп загуби голяма част от цифровия си обхват, когато Facebook за неопределено време забрани достъпа му до едноименната социална мрежа и Instagram, а по-рано Тръмп беше ограничен в Twitter, YouTube и редица други платформи, в това число бяха спрени и онлайн магазините на предизборната му кампания, носеща бранда MAGA 2020. Подобно на други социални мрежи тогава, Facebook излази опасения, че онлайн репликите на Тръмп могат да предизвикат повече насилие след смъртоносните бунтове в Капитолия през януари.

Решението беше противоречиво и гигантът в социалните медии поиска от надзорния съвет, който обичайно е натоварен със задачата да преразгледа най-строгите му решения за съдържание, за да потвърди или отмени забраната на достъпа на Тръмп. Силно наблюдаваното решение постави борда в сложна позиция, поставяйки членовете на съвета в центъра на огнената буря и скандалите около това как социалните мрежи трябва да се отнасят с политическата реч.

В сряда надзорният съвет стигна до решение, което изпрати като съобщение до Facebook. В решението си, Надзорният съвет се съгласява с решението за блокиране на достъпа на Тръмп. Но членовете на съвета казват, че Facebook е издала санкция срещу Тръмп, без да има ясни аргументи за конкретни нарушения от собствените ѝ правила и политики, както и не е обяснила адекватно мотивите си за санкцията. Управителният съвет заяви до Facebook, че социалната мрежа, а не Съветът трябва да реши продължителността на забраната за достъп на Тръмп.

„Прилагайки неясна, нестандартна санкция и след това сезирайки случая на борда за разрешаване, Facebook се стреми да избегне своите отговорности“, се казва в решението на борда. „Съветът отхвърля искането на Facebook и настоява Facebook да приложи и да оправдае определена санкция.“

Абдикацията от страна на надзорният съвет, който отбягва част от напрежението, което със сигурност може да дойде с високото и противоречиво решение, е доказателство, че няма да позволи на Facebook да го използва като изкупителна жертва. Бордът посочи недостатъци в правилата на Facebook, като отбеляза, че неопределени санкции са били налагани, без да е налице конкретно верифицирано нарушение на правилата за съдържанието. В миналото социалната мрежа е сваляла съдържание, което е нарушавало нейните правила, налагала е временно спиране за определен период от време или е премахвала окончателно определен акаунт или страница.

В последните дни преди решението дискусията беше съсредоточена върху това дали Facebook използва борда, за да свърши последния „мръсната работа и да освободи компанията от отговорност“, каза Джен Колбек, доцент в Университета в Мериленд в College Park, който изследва политиките в социалните медии.

Facebook има шест месеца да преразгледа забраната на Тръмп от платформата, решение, което ще окаже влияние и върху други политически лидери по света. „Сега ще разгледаме решението на борда и ще определим действие, което е ясно и пропорционално“, заяви Ник Клег, вицепрезидент по глобалните въпроси и комуникации, в публикация в блог. „Междувременно акаунтите на г-н Тръмп остават спрени.“

Тръмп в изявление критикува Facebook, както и Google и Twitter, като „корумпирани“. Компаниите трябва да „платят политическа цена“, пише Тръмп. (Компаниите многократно отричат ​​обвиненията за политическа пристрастност към консерваторите.)

Разбира се, решението подчерта и ограничената власт на борда. Той не може да пренапише или промени политиките на Facebook. Той може само да дава препоръки, които социалната мрежа след това решава какво да прави.

„Това със сигурност не беше упражняване на власт“, каза Колбек, позовавайки се на решението на борда. „Предстои да разберем дали ще има истинско демонстриране на сила.“

Междувременно Facebook е изправена в САЩ пред призиви за регулиране на двете политически партии, включително и пред потенциална възможност за промени по Раздел 230. Законът предпазва онлайн платформите от отговорност за съдържанието, публикувано от техните потребители, но може да предстои да бъде отменен.

„Всеки ден Facebook усилва и насърчава дезинформацията, а структурата и правилата, регулиращия надзорния съвет, като че ли игнорират тази обезпокоителна реалност. Ясно е, че истинската отчетност ще дойде само със законодателни действия“, каза американският представител Франк Палоун, демократ от Ню Джърси.

В същия ден политикът от републиканската партия Стив Скалис от Луизиана разкритикува забраната на Тръмп от Facebook.

„Големите технологични компании имат избор: да имат едни и същи стандарти за всички или политиците да разгледат антитръстовите закони, за да ограничат тяхната монополистична сила“, написа в туитър Скалис. „Ако могат да направят това, което направиха, на все още действащ президент, представете си какво могат да направят на обикновените потребители.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини