Защо непрекъснато се чувстваме заети

0
134

При съвременния ритъм на живота хората вечно бързат и винаги са заети с нещо. Не остава време за нищо. И да помолиш някого да отидете във фитнес-клуба или нещо подобно – не може, защото отново е зает. Изглежда че този проблем възникна наскоро. Преди бе някак по-лесно.

 

В края на миналата седмица бе публикувано изследване, което зададе интересния въпрос: дали всички са наистина много заети или само се чувстват заети.

Статистиките на Economist показват, че хората работят по-малко часове и си вземат все повече отпуск. Някои работят вкъщи. А хората с непълен работен ден непрекъснато се увеличават. Учените се запитаха, какво става?

 

Сред социолозите особено популярна е хипотезата, че причината за „непрекъснатата заетост“ е технологичния прогрес. На пръв поглед изглежда, че съвременната битова техника освобождава много време. Хората могат да си почиват, докато автоматичната пералня работи а роботизираната прахосмукачка чисти. Но кой знае защо хората не могат да се отпуснат и да си починат добре.

Изследванията на британската Work Audit показват, че дори и най-бедните британски семейства вече разполагат с телевизор, телефон, хладилник. Учените специално подчертават, че днес е достатъчно да се работи далеч по-малък брой часове, за да се осигури много по-високо ниво на живота, отколкото са имали хората преди 60 години, въпреки че са работили пълен работен ден, а често и повече.

Изводът на специалистите е, че значително се е увеличил стресът, свързан с работата.

„Бързото разпространение на цифровите информационни технологии на работното място дава повече автономност на работниците, включително и възможност за вършене на голям обем от работата вкъщи. Това води до информационно претоварване – размиват се границите между работното и извънработното време, има възможност за по-съвършен мониторинг и наблюдение на специалистите“.

Забелязва се и друга тенденция: през последните 60 години значително са се увеличили делът на работниците и служителите с умствена работа (за Великобритания – от 25% на 44%) и съществено е намалял делът на общите работници – хората, които работят предимно физическа работа. Това изглежда е свързано с перманентния стрес и „непрекъсната заетост“. Човекът, който работи физическа работа изобщо не се залепя за смартфона или таблета, за да не изпусне нещо от електронната поща или социалните мрежи. Тези хора приключват работния ден, приключват с работата си и са свободни и могат добре да се отпуснат, за разлика от IT специалиста. Графиката по-долу показва, че по-малко образованите хора обикновено имат повече свободно време (по вертикала е свободното време като часове в седмицата).

 

Друга причина, поради която хората се чувстват заети е промяната в ценностите. През 19-ти век символ на успеха е свободното време, което означава, че не се налага да се ходи на работа. В 21-ви век именно деловитостта и заетостта се считат за признаци за висок социален статут. Докато по-рано вечно заетите хора са били обект на снизхождение, сега не е така: „Разбира се, че съм зает, аз съм важна личност!“. Последните изследвания показват, че съвременният човек предпочита да бъде зает: високоразвитото интелектуално същество не може да бездейства. Скучно му е.

Изводът на учените се повтаря с изводите на много други подобни изследвания: за да се успокои вътрешния ритъм и да се избегне натрупването на стрес, най-малко веднъж седмично да се мине без интернет и социални мрежи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари