Защо не е добра идея да рискуваме с инвестиции като тези в GameStop?

5
776

Със сигурност всички сме чували поне една история от последните седмици за някой близък, приятел или сънародник, който е увеличил вложенията си в акции на GameStop с трицифрен процент, а когато се е събудил по-миналата сряда е открил, че няколкото стотин долара (или техния еквивалент), които е вложил в активи на компанията, са се превърнали в няколко хиляди. И в действителност тези истории са достоверни. Но колко често се случва това? В действителност, има хора, които са забогатели изключително много от пазарните манипулации от по-миналата седмица, но малцина от тях са такива, които в действителност са разбирали какво се случва с пазара и са можели да разчетат знаците, които фондовата борса е давала. Повечето участници са спечелили някаква сума, защото са участвали в тази обща тенденция за инвестиране с очакване за поскъпване на акциите на GameStop, без изобщо да се замислят как е възможно това да се случи. Финансовите експерти казват, че хората, които са разчитали на бързо забогатяване по този начин, не се различават особено от хората, които разчитат на забогатяване от тотото или лотарията, а вероятно най-подходящия пример е с казиното  – техните финансови познания за същината на процесите, от които възнамеряват да се възползват, са били изключително оскъдни. Но фактът, че техните истории се разпространяват в публичното пространство толкова високотиражно, създава усещането, че постигането на огромни финансови печалби е достъпно и възможно за всеки, стига да следва общите тенденции. Но същото важи и за генерирането на огромни финансови загуби.

Какво води до най-популярната илюзия?

Фондовата борса не е индустрия или пазарен сектор. По този начин, при нея не се създават никакъв продукт или услуга – няма нещо, което да може да добави към нея стойност, освен инвестициите на участниците. Това означава, че за да постигнат едни участници на борсата печалба, то трябва други участници, които инвестират в противоположна на тяхната посока, да загубят вложенията си – и именно от там ще дойде печалбата. Именно такъв беше случаят при GameStop и хедж фондовете, на които потребителите на Reddit искаха да отмъстят. Дълги години жедж фондовете залагат по посока на фалиране и банкрут при компании, които дават знаци за стагнация, отпадане от пазара или свиване на приходите и затъване в дългове. Благодарение на натиска, който инвеститорите в хедж фондовете оказват върху компаниите, може да се каже, че негативните процеси са много компании биват ускорени. Когато огромна група от потребители в Reddit решиха да инвестират на пръв поглед неразумно – влагайки вложенията си в компания, която трупа загуби и показва прогресивно негативни финансови показатели, те благодарение на своята многочисленост и колективен ефект, успяха в действителност да повлияят на стойността на нейните котировки, като по този начин те започнаха да поскъпват, а печалбата им дойде от вложителите в хедж фондовете, които очакваха стойността на акциите на GameStop да продължи да намалява. До голяма степен може да се каже, че Reddit потребителите са изпълнили своето желание да си отмъстят на хедж фондовете, като ги ощетиха за милиарди щатски долари.

Но за повечето потребители, участвали в изкупуването на акции на тази и други компании, всичко това е просто хазарт. В действителност, те не разполагат с информация или подплатена основа, на която да базират своите инвестиционни решения, освен колективното очакване за повлияване на акциите в дадена посока. Това, което потребителите на Reddit обаче не могат да повлияят, е силната волатилност (колебание в цената) на акциите на компании като GameStop. Макар и чрез изкупуването на акциите да са увеличили моментно тяхната цена, потребителите не могат да подобрят състоянието на компанията – тя в действителност не е увеличила драстично своите приходи, нито е преживяла някаква пазарна революция, за да успее да покачи своята пазарна капитализация в действителност, с което да задържи високата цена на акциите си. Когато инвеститорите в хедж фондовете започнаха да губят, те бързо усетиха този крах, като започнаха да се отказват от своите позиции в GameStop и да спрат да залагат по посока на намаляване на цената на акциите на компанията. Респективно на което, цената на акциите започна отново рязко да пада надолу, а вложителите да губят потенциалната печалба в резултат на покачването на цената на акциите, просто защото вече няма хедж фондове, от които да спечелят. И именно поради тази причина, много потребители, които изкушени от фондовата революция, за която слушаха и четяха по телевизията и в интернет, решиха да се включат, но на практика късно – те можеха да закупят акциите в пиковата им цена, но за да спечелят, освен ако не са заложили на къси позиции, то е трябвало цената на акциите на GameStop да се покачи още. А се случи точно обратното. Именно затова много потребители се оказаха със сериозни финансови загуби и на практика техните вложения просто се изпариха.

Събитията около GameStop обаче имаха своя ефект върху всички участници във фондовата борса, дори тези, които не бяха пряко въвлечени в тях. Именно поради това, предприемачите в хедж фондовете вече са значително по-внимателни за събития като тези, при които те самите или техни колеги загубиха милиарди. Затова изглежда би било много трудно събитие като това от по-миналата сряда да се повтори с друга компания – просто защото инвеститорите вече имат опит и могат да разчетат индикаторите на подобна акция на начинаещи вложители с друга компания, ако такава настъпи.

Още по-малко вероятно изглежда подобни събития да се случат с пазара на среброто, към който инвеститорите на Reddit изглежда проявяват интерес, макар че някои от потребителите на подфорума WallStreet Bets казват, че среброто и начин на инвеститорите от Уолстрийт да привлекат вниманието им, за да могат да им вземат печалбите. Каквато и да е истината обаче, дори инвеститорите от Reddit да повторят действията си, които доведоха до печалбите им при GameStop, то е невероятно малко те да могат да покачат цената на среброто. Това се дължи на две прости причини: Първата е, че по-голямата част от пазара на сребро, над 85% е извън дигиталните борси. Това означава, че при засилено търсене чрез онлайн търговия със сребро, това ще окаже съвсем слаб ефект върху неговата цена. Втората причина е, че пазара на среброто е с многократно по-голяма обща стойност от този на GameStop, което означава, че ще бъдат необходими много повече инвеститорите и в пъти по-големи вложения от тези при GameStop, за да може да бъде постигнат същия ефект. Разбира се обаче, дори такива да бъдат впрегнати, покачването на цената отново няма да бъде диктувано от търсенето на Reddit потребителите, поради първата причина, която вече казахме.

Така в действителност много от потребителите на Reddit се оказаха с огромни печалби от GameStop и техните действия имаха силен ефект на отмъщение срещу хедж фондовете, които хищнически атакуват компаниите точно тогава, когато са най-слаби. Но това не означава, че всеки, който оттук нататък последва примера и се включи в други подобни инвестиционни кампании, ще постигне същия ефект, дори напротив – риска от бърза загуба на финансови средства е много голям. Така аматьорите инвеститори от Reddit в действителност инвестираха в кауза, която макар и да изглеждаше фантастично, успя. Това беше една пазарна лудост, но имаше някаква система в нея, както би казал Шекспир. Шансът обаче тази контролирана лудост да се повтори и вие да се възползвате от нея, не е особено висок.

Платформата за търговия има значение

Още по-голям е рискът за потребителите, които инвестират в CFD платформи или т.нар. „договори за разлика“, каквото всъщност представляват повечето от най-популярните платформи за форекс търговия и бърза търговия с акции онлайн. При тях, потребителите инвестират с ливъридж – тоест коефициент на умножение на стойността на акциите, в които действително инвестират. Това е особено изкушаващо за зелените и неопитни инвеститори, тъй като примамва с шанса за бързи и високи печалби, защото реално погледнато инвестиращите могат да търгуват с акции, чиято стойност многократно превишава реалното им капиталовложение. Така търговията с ливъридж, който варира в зависимост от използваната платформа и вида на потребителския акаунт, им дава особено големи възможности за печалба. Но същото важи и за загубите. Ако акциите на компанията, в която потребителите на CFD платформи инвестират, върви в правилната посока, те могат да спечелят много бързо немалка сума. Но ако тя варира значително или продължително време е в нежеланата от вложителите посока, те могат да загубят цялата си инвестиция също толкова бързо. Опасността при този тип търговия не важи само за търговията с акции, дори може да се каже, че начинаещите потребители са по-уязвими от бърза загуба на средства при търговията със спекулиране на акциите на валути – или т.нар. „форекс търговия“. Световната статистика показва, че над 95,6% от вложителите във форекс търговия, в действителност са изгубили вложените средства, а много често загубите се случват още преди самите вложители да са разбрали какво в действителност се случва, или как реално работи пазара, от който се опитват да печелят. Със сигурност не са много хората, ако изобщо съществуват такива, които биха могли да предскажат достоверно, в каква посока ще тръгне съотношението между две валути – били те криптовалути или реални такива.

Разбира се, всички инвестиции са съпроводени от рискове, а нивата на печалбите, които можем да генерираме, ако дадена инвестиция се окаже успешна, зависи право пропорционално от степента на нейния риск. С тази информация не целим да откажем потребителите от инвестиционните инструменти, дори точно обратното. Но бихме искали да увеличим информираността и предпазливостта сред тях, особено когато обмислят да вложат на сляпо голяма сума пари в инвестиция, чиято същност не разбират, но очакват да бъде особено печеливша, защото някой я рекламира като такава. Трябва да бъдем особено внимателни, за да не попаднем в капана на поредните продавачи на стратегии за бързо забогатяване, които всъщност са успели да спечелят единствено от продажбите на своите стратегии и съвети.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари