В средата на седмицата NASA откри звезда със седем подобни на Земята планети. Звездата не е чак толкова далече от нас – отдалечена е само на около 40 светлинни години и може да се изучава с помощта на днешните телескопи и технологии. Досега известните екзопланети се намират на стотици и хиляди светлинни години от Слънчевата система.

В тази система има седем планети. Три от тях се намират в зона, в която е възможно съществуването на вода в течно агрегатно състояние. Останалите планети на TRAPPIST-1 се намират твърде далече или твърде близо до звездата. Това са съответно или студени светове, покрити с лед, или тези планети са твърде горещи за съществуването на течна вода. Сега се появи повече информация за системата TRAPPIST-1 и можем по-добре да разберем с какво сме се сблъскали.

Това че студеното и мрачно джудже с каталожен номер 2MASS J23062928-0502285 има планетна система е известно доста отдавна – още през месец май 2016 година обединена група астрономи от Белгия и САЩ разбра, че около тази звезда има планети. Открието бе направено от роботизирания 0,6-метров телескоп TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) на лабораторията ESO в Чили. Три от седемте планети бяха открити по тяхното преминаване през диска на звездата. По дълбочината на затъмнението може да се определи размера на планетата, която преминава пред диска на звездата.

Подробности по откриването на планетите в системата TRAPPIST-1

През 2016 година астрономите, открили тази звезда, наблюдаваха няколко затъмнения на нейния диск. Тези периодични явления бяха обяснени с преминаването на планети, които се оказват между звездата и наблюдателя на Земята. След като учените обявиха видяното, те получиха правото да използват телескопа NASA Spitzer през втората половина на 2016 година. Spitzer, съвместно с други телескопи дадоха възможност за по-подробното изучаване на 34 затъмнения на звездата – много повече, отколкото астрономите очакваха.

След внимателен анализ бе направен извода, че червеното джудже TRAPPIST-1 има цели седем подобни на Земята планети. Досега не бе откривано нищо подобно. Планетите получиха имената TRAPPIST 1 b, c, d, e, f, g, и h. Последвалото още по-подробно изучаване на моментите на преминаване на екзопланетите пред диска на звездата изясни техните размери, орбити и маси. Учените измериха и силата на гравитационно влияние на планетите една към друга.

Какво се разбра за TRAPPIST-1 и нейните планети

TRAPPIST-1 е червено джудже с маса едва около 8% от масата на нашето слънце, а това означава, че е малко по-голяма от Юпитер. Червените джуджета са доста разпространени в нашата галактика – около 15% от общия брой звезди в Млечния път. Планетите в тази система се намират сравнително близо една до друга. Най-отдалечената планета на TRAPPIST-1 се намира на разстояние 0,06 АЕ, а най-близката – на разстояние 0,01 астрономични единици. Планетите на Слънчевата система са разположени по- равномерно и са много по-далече от Слънцето. Така например, Меркурий е на разстояние 0,39 АЕ, а това е най-близката до Слънцето планета.

Размерът на планетите b, c, f, g е сравним с размера на Земята. Планетите d и h приличат на Марс. Всичките планети са твърди – в тази система няма газови гиганти.

Изчисленията на получаваната от тези планети енергия показват, че на повърхността на три от тях (e, f, g) може да има вода в течно агрегатно състояние.

Има и друг важен момент. Звездата TRAPPIST-1 излъчва същото количество ултравиолетови и рентгенови лъчи, колкото и слънцето, и планетите очевидно получават солидни дози твърдо излъчване. Някои учени предполагат, че всичките седем планети са обърнати към своето светило само с едната си страна, а това понижава вероятността за съществуването на живот.

Какво остана неизвестно

Няма как да се знае, дали на тези планети има реки, морета и океани. Знаем, че Венера и Марс също са на разстояние от Слънцето, даващо възможност за съществуването на течна вода, но на тези планети няма никакви водоеми.

Неизвестно е и дали там има живот. Неговото съществуване е възможно, но не е задължително. Засега не е открит живот в пределите на Слънчевата система, а какво остава за екзопланетите.

Защо това е толкова важно

След като NASA обяви за своята извънредна пресконференция, в Мрежата плъзнаха слухове, че на някаква екзопланета е открит живот. След като специалистите на NASA обявиха, че близо до нас „само“ са открити седем земеподобни планети, мнозина се разочароваха.

Всъщност, това е изключително важно откритие. Системата TRAPPIST-1 е идеална за изучаването и еволюцията на земеподобните планети. Наблюдението на екзопланетите може да изясни, защо Земята, Марс и Венера, започнали да се развиват при еднакви условия, сега толкова много се различават.

Това е Розетски камък, на който има информация на седем различни езика – това са седем различни планети, които могат да дадат безценна информация за образуването и развитието на тези космически обекти“ – каза един от участниците в изследването.

Изучаването на светове, подобни на нашия, може да доведе до откриването на извънземен живот. А ако човекът все пак открие живот на другите планети, то това значително ще разшири сегашното разбиране на света.

Откриването на TRAPPIST-1 показва, че Земята съвсем не е уникална планета. Има и други планети, които много приличат на нея. Те могат да имат топли морета и океани, въглерод и въглероден живот.

Друг важен момент при откриването на новите планети е, че ще се наложи уточнение на уравнението на Дрейк:


Където:

  • N е броят разумни цивилизации, готови да осъществят контакт
  • R – броят звезди в нашата галактика
  • Fp – каква част от звездите имат планетни системи
  • Ne – брой планети и спътници за всяка звезда с планетна система, на които може да започне живот
  • Fl – вероятността за зараждане на живот на планета с подходящи условия
  • Fi – вероятността за възникване на разумен живот на планетите с живот
  • Fc – на каква част от предходните планети цивилизацията ще достигне развитие до ниво осъществяване на контакт
  • L – време на живот на тази цивилизация (времето през което съществува, може и иска да осъществи контакт

Колкото повече системи и планети открива човекът, толкова по-точно ще бъде това уравнение и толкова по-голяма става увереността на човека, че не е сам във Вселената и че има и други планети, населени с живи организми. Засега не знаем какви ще са тези организми, но откриването на TRAPPIST-1 от NASA ще помогне това да се изясни. Напълно е възможно това и други подобни открития радикално да повлияят на различните научни области и на нашето виждане на Вселената.

Изучаването на екзопланетите продължава. Сега се анализират атмосферите на тези планети чрез спектъра на излъчването при преминаването на съответната планета пред звездата. Ако спектралният анализ покаже наличието на значително количество вода в атмосферата, то ще можем да предположим наличието на реки, езера и морета. Следващата стъпка ще бъде определянето на елементите и химичните съединения, които могат да послужат като косвено доказателство за съществуването на живот. Това например, може да бъде наличието на кислород.

Отговорите на много въпроси ще бъдат получени от космическия телескоп Джеймс Уеб, който може да наблюдава огромен брой звездни системи и планетите на тези системи. Той трябва да започне да работи след около една година. Тогава ще се появят по-подробни данни за седемте планети на TRAPPIST-1.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари