fbpx
1.8 C
София

Защо от Британската библиотека са публикували над милион снимки във Flickr

Най-четени

Как мислите, кой е най-продуктивният потребител на Flickr? Отговорът може да ви изненада. Оказва се, че това е Британската библиотека, която публикува над един милион снимки в популярния сайт за споделяне на изображения. Но какво толкова е снимано в тях, ще се запитате вие.

Истината е, че това не са фотографии, а хиляди сканирани изображения от книги от 17-ти, 18-ти и 19-ти век, които отдавна са престанали да се издават. Въпросните изображения представляват карти, диаграми, илюстрации, фотографии и друг тип съдържание. До този момент целият този архив бе частен, но вече е достъпен за всички заинтересовани от него онлайн потребители.

Нещо повече, потребителите са много по-важни за Британската библиотека, отколкото вероятно си представяте. Истината е, че цялата тази колекция от сканирани изображения е неподредена в тематично отношение. Ето защо, следващата година от Библиотеката ще представят краудсорснато приложение, чиято цел ще бъде да въведе ред в този архив.

Работата на желаещите да се включат в инициативата ще бъде да опишат изображенията. Тази информация, след това, ще помогне на автоматичен инструмент, който ще класифицира цялото съдържание на архива. Потребителите, също така, са свободни да предлагат всякакви идеи за това как съдържанието може да бъде представено за публиката по възможно най-удобен за разглеждане начин.
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини