Защо политиците във Великобритания използват масово WhatsApp?

1
1509

BBC съобщават за едно особено любопитно явление в правителството на Великобритания: Чат услугата WhatsApp и текстовите съобщения са заменили личните срещи и писмата като любим метод за комуникация между политиците.

Криптираният, а понякога и непроследим характер на съобщенията, които се обменят през платформата, може да затрудни държавната служба да гарантира, че всички политици – министри, длъжностни лица и бизнес лобисти, играят според правилата.

Не беше толкова отдавна, когато цялата комуникация на политиците по регламент преминаваше през т.нар. Whitehall във Великобритания, като специално назначени служители на държавната служба прослушваха разговорите на политиците и си водеха бележки.

Тони Блеър не получи мобилен телефон, докато не напусна Даунинг Стрийт през 2007 г. Сега политиците, като всички нас, не могат да живеят без смартфон.

Според поредица от разкрития относно използването на текстови съобщения и приложения за комуникация сред министрите, лейбъристката партия във Великобритания предупреждава, че страната се насочва към „правителство по WhatsApp.“

Това вярно ли е?

От BBC коментират, че това е закачлив лозунг, но може да е малко остарял, тъй като министър-председателят и други водещи политици в страната вече изоставят WhatsApp и мигрират към приложения като Signal. Предимствата на чат услугата са, че потребителите могат да настроят шифровани съобщения да се изтриват автоматично след кратки периоди от време, дори само след пет секунди. Те могат също така да забранят правенето на скрийншоти, ако се използва смартфон с Android. Съобщенията, изпратени и получени от WhatsApp, услуга притежавана от Facebook, също са криптирани, но услугата тепърва иска да въведе опция за изчезващи съобщения, а все още не предвижда забрана за правене на скрийншоти.

Министрите във Великобритания получават служебни мобилни телефони, когато започнат работа в правителството. Допреди няколко години те биваха снабдявани с Blackberry, но сега iPhone изглежда е предпочитаната марка. Идеята е да се гарантира, че професионалните и личните обаждания, текстовете и имейлите им се пазят отделно от личната им комуникация.

„Беше ми даден служебен смартфон веднага щом започнах“, казва един бивш министър на консерваторите пред Би Би Си, но още дори не бях седнал за първи път на депутатското място и не получих никакви съвети как да го използвам.“

Източник от правителството на Великобритания казва: „Очевидно министрите могат да водят неформални разговори от време на време, независимо дали става въпрос за лични въпроси, чрез дигитални комуникации или дистанционно, но ако водят значими комуникации, особено когато те са свързани с бизнес, то разговорите им трябва да бъдат предавани към длъжностните лица.“

В официални насоки, предназначени за комуникация чрез имейл, но приложими за всички електронни комуникации, на министрите се казва да уточнят дали разговорите им включват „съществени дискусии“ или „решения“, взети по отношение на държавния бизнес, както и бизнес предприятията, които са пряко повлияни от държавната политика. Ако разговорите им включват такива дискусии, политиците трябва да предадат информация за тях на държавните служители.

Наистина ли срещите се заменят от текст?

В министерския кодекс, излагащ общите правила за поведение, се казва, че частния секретар и други длъжностни лица трябва да „присъстват във всички дискусии, свързани с правителството“, за да се гарантира прозрачност.

Ако това е невъзможно – например когато министрите разговарят с бизнес лидери на социални събития – те трябва да докладват на държавните служители възможно най-рано.

Общоприето е, че телефонните съобщения трябва да се отчитат по същия начин, ако става въпрос за важен официален бизнес.

Но мозъчният тръст на Института за правителство (IfG) иска затягане на правилата, така че всички съобщения, изпратени и получени на официални телефони – по каквато и да е тема, да бъдат регистрирани, заедно с имената на участващите в тях страни, а цялата тази информация трябва да се публикува на всяко тримесечие.

„Трябва да има публичен запис, че една правителствена комуникация се е случила“, казва асоциираният директор на IfG Тим Дюрант. „Текстовите съобщения по същество са разговор, какъвто се води и на реалните срещи.“

„Това е свободна държава“

Източник, който преди е работил в Уайтхол на високопоставена позиция, казва, че е „нормално“ министрите да обменят текстови съобщения с бизнес лидери – и след това да уведомяват държавните служители за тях.

„Няма нищо лошо в това лидерите на тази държава да разговарят с индустриалните шефове“, добавят те. „Това е част от начина, по който правителството функционира. Живеем в свободна държава.

„Това, което наистина ме дразни, е, че тук има предположение за някакви неправомерни действия. Погрешно е да се твърди, че правителството се управлява от текстови съобщения. Това е форма на комуникация, която всеки използва за лични и служебни въпроси.“

Министърът на културата на Великобритания Каролайн Динадж каза пред министрите по време на прес съобщение, че правителството на страната не раздава мобилните си телефонни номера „волю-неволю“, а има „много ясни правила“ за предоставяне на контактите на държавни служители.

Но лейбъристите твърдят, че използването на текстови съобщения от правителството насърчава „дружелюбието“, както и че чрез даването на алтернативни контакти носи несправедливо предимство на министрите, които предоставят такива координати, спрямо тези, които не го правят.

Бивш министър в парламента на Великобритания казва, че Би Би Си са държали лични и официални съобщения напълно разделени, когато са били на поста.

„Трябва да разчитате на хората, използващи здравия си разум“, добавят те.

 

„Някои министрите всъщност предават работния мобилен телефон на специален съветник или член на екипа на определени лобисти, така че не са твърде близо до него и не използват контактите си по неподходящ начин.“

Борис Джонсън, настоящият премиер на Великобритания, според някои източници, също е бил помолен да промени мобилния телефон, който дава за комуникация по правителствени въпроси, но Джонсън е отказал и е заявил, че ще запази настоящия си телефон, аргументирайки се: „Трябва да поддържам връзка с хората… В днешно време имаме особена нужда от нея.“

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари