Защо попадаме под ударите на мошеници във Facebook?

3
84

Днес ще ви представим едно „мнение на заем“ – материал на Желика Зорж – главен редактор на Help-Net Security. То разглежда един наболял проблем, с който немалко хора днес се сблъскват – измамата в социалната мрежа Facebook.

Лесно е човек да се заблуди във фалшиво чувство на сигурност, когато е във Facebook, тъй като социалната мрежа изглежда на мнозина като една от най-сигурните и уютни части на Интернет – място, където се срещате с приятели и членове на семейството си и се занимавате с чисто лични дела. Но социалната мрежа не е сигурно и безопасно място и е добре всеки потребител на Мрежата да го има впредвид.

Предоставяме ви списък на едни от най-често срещаните измами, които се срещат във Facebook, заплахи, които макар и с известни промени се появяват отново и отново и хората се връзват. Бихме могли да ги разделим на три групи.

Измами свързани с акаунта ви

Facebook сменя вида на представяната информация на страницата си и нещата, които може да правите често, а много потребители на мрежата не харесват това. Тази често срещана човешка особеност – да не харесваме честите промени е използвана умело от измамниците, които предлагат фалшиви приложения, предназначени за, да речем деактивиране на Timeline-а или възможност за връщането на променена функция. Мнозина са хората, които попадат под ударите на измамниците, поради това че не им харесва една или друга функция във Facebook и те се подлъгват по евтини трикове, че могат да сменят или добавят различни функционалности, като да речем честа проверка на това кой ни преглежда профила, кой ви е отписал от своите приятели, колко часове сте прекарали в социалната мрежа, добавянето на бутон Dislike, смяна на цветовата схема на страницата на Facebook и още и още.

Измами, които предлагат стоки и безплатни услуги от трети страни

Още една широкоразпространена измама е тази, че Facebook ви дава нещо безплатно: официална тениска на социалната мрежа, халба по случай рождения ден на Facebook, томбола, в която може да спечелите 50 000 долара, безплатни Facebook кредити, а даже и безплатно зареждане с известна сума пари на вашия мобилен телефон.

Много от тези измами са насочени към хора, които искат устройства на Apple – iPad-и, iPad Mini-та или iPhonе-и. Срещани са също измами свързани с получаването на безплатни неща от Ebay, безплатни самолетни билети, билети за силно желани кинопремиери и какво ли още не.

Измами, които се възползват от „новината на деня“ или създават свои собствени новини

Много често това е „новина“ за кончината на известен човек, смущаващи видеоклипове или снимки, често грабващи вниманието на потребителя с фрази като „OMG!!!“, „WTF!!!“ или „I can’t believe that…“ („Не мога да повярвам, че…“). Такива съобщения може често да видите и разпространението им обикновено е вирусоподобно.

Какво обикновено искат от вас измамниците?

Те се целят най-вече в придобиването на информация като:
– имейл адрес или телефонен номер, след което ви затрупват със спам, а понякога и със зловредни приложения, скрити в имейли;
– лична информация, с която целят кражбата на самоличността ви;
– логин информация за акаунта ви в социалната мрежа. Получили тази информация, те превземат акаунта ви и оттам мошеническата им дейност се улеснява значително, тъй като вашите приятели ще мислят, че изпращаната им измама идва от вас, а не от непознат.
– привличане на потребителя да се абонира за скъпоплатени мобилни услуги;
– привличане на потребителя да инсталира фалшиво приложение, посредством което мошеника получава различни привилегии, като да речем право да поства в Timeline-а на жертвата;
– привличане на потребителя да попълва онлайн анкети и проучвания – тук понякога потребителя не пострадва – особено, ако не попълва лична информация. Печелившият от това е мошеника, на когото му се плаща за попълнена анкета.
– привличане на потребителя да хареса или сподели, или по някакъв друг начин промотира някакъв вид измама;
– привличане на потребителя да даунлоудне малуер, адуер или непотребно и досадно приложение, което не нанася вреда (greyware), което е прикрито под формата на плъгин за YouTube, ъпдейт за видео плейър или нещо подобно.

Защо успяват тези измами отново и отново?

Има много причини за това:
– потребителите не могат да се преборят с любопитството си;
– потребителите – особено неопитните, които са отскоро в Мрежата, не знаят за съществуването на такъв тип измами;
– потребителите се доверяват напълно на постове, публикувани от свои приятели и членове на семейството и кликат върху всеки им изпратен от тях линк;
– потребителите си мислят, че социалната мрежа е безопасно и сигурно място;
– много потребители не си правят труда да се информират за тези заплахи и попадат под ударите на измамниците отново и отново, защото или не разбират, че са били измамени, или поради факта, че причината да не получат безплатния iPad или новата функция на Facebook не е защото не са изпълнили точно инструкциите, а просто защото такива неща е нямало просто.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари