Защо руснаците се връщат към пишещите машини?

3
23
Живеем във време, в което почти нито една технологична компания не може да опази спецификациите на новите си устройства до анонса им. Всичко излиза наяве предварително благодарение на изтекли в интернет документи и изображения. Представете си ако подобни методи съществуваха по време на Студената война? Всъщност, някои от тактиките за сигурност използвани през този период от историята са толкова ефикасни, че биха могли да се приложат дори днес.

Руснаците възнамеряват да направят точно това. Според две големи европейски издания, руската агенция, която се занимава с осигуряването на комуникацията на Кремлин е готова да заплати 486 хиляди рубли (около $ 14 800) за общо двайсет електронни пишещи машини, с които се надява да предотврати изтичането на важна и конфиденциална информация.

Говори се дори, че руското правителство се е спряло на конкретен модел – Triumph-Adler Twen 180 – машина произведена в Германия. Странното е, че според горесподелената информация, Кремлин е готов да плати по $740 на машина, а тези устройства могат да се намерят на цени около $160 в различни немски онлайн магазини.

На този етап не е ясно дали решението на руското правителство има нещо общо с публичното оповестяване на правителствени тайни от сайтове като Wikileaks или с конкретни събития като експозетата на Едуард Сноудън например. Според информация на агенцията „Франс Прес“ решението за закупуване на пишещите машини е било взето преди повече от година.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Кремлин?! 😮 Да не е Кремъл?

ivankrivodol
ivankrivodol

Или е някой Гремлин :beer:

radibg2
radibg2

😀