fbpx
20.8 C
София

Защо тестовете за скоростта на Интернет връзката не са от значение

Най-четени

Да си пуснеш тест за скоростта на Интернета след като си сменил тарифата си при доставчика или след като оптиката вече е достигнала и до твоя адрес е едно много приятно усеща. Да видиш как Интернет връзката ти достига нови висоти е изключително задоволяващо. Дали обаче това реално е от значение?

Тестовете измерват максималната скорост при идеални условия

Резултатите от тестовете за максимална скорост на връзката могат да се оприличат на тестването на автомобил на закрита писта, от професионален автопилот и при напълно контролирани обстоятелства.

Подобни проби няма да ви кажат много за реалното поведение на колата в ежедневния градски трафик или по време на дълъг и уморителен път. Тестът за скорост е просто, за да се види колко бързо тестовите данни могат да достигнат от точка А до точка Б.

Тестовете за скорост са оптимизирани за добри резултати

Доста често е възможно да чуете, че тестовете за скоростта на Интернет не са реални, а са подправени. Това не е точно така, но определено те са програмирани за постигането и показването на оптимални резултати.

Интернетът е едно почти безкрайно пространство, но условията, при които се извършват тестовете за скорост са доста ограничени. Когато използвате Интернет, за да браузвате, да гледате видеа и всякакви подобни дейности, то локацията на данните, които достъпвате в повечето случаи е доста отдалечена от вас.

Когато обаче се прави тест за скорост, той е оптимизиран така че да намери възможно най-близкия тестов сървър, за да се намалят до максимум прескачанията, които е необходимо да се направят. Ако се намирате в София, например, то ще бъде избран сървър, които е в или около София. Разбира се, някои от приложенията предлагат и възможността сами да избирате тестовия сървър, което може да ви даде някаква по-ясна представа за скоростта поне спрямо някаква конкретна локация.

Много често тестовете за скорост се извършват неправилно

Не са редки случаите, когато тестовете за скоростта дават такива резултати, които ни разочароват и са далеч от това, което ни предоставя доставчикът по документи. Много често това може да се дължи на нередности в мрежата, която е изградена в дома ви, които не позволяват да се достигне очакваната скорост. Един тривиален пример е, ако сте си пуснали интернет със скорост 300 Mbps, но използвате суич с максимален капацитет от 100 Mbps, то тогава няма как достигнете скоростта, за която реално плащате.

Друга причина за разминаване може да е ако мерите скоростта си на телефона или на лаптоп, свързват чрез Wi-Fi. Зададените високи скорости почти винаги са за връзка осъществена чрез кабел.

С оглед на всичко това е логично да се попитаме какво е по-важно от тестовете за скоростта на Интернета?

Обновяване на рутера

Вашият рутер е сърцето и душата на цялата ви домашна мрежа. Може да разполагате с отлична оптична връзка, която да поддържа устройства с Wi-Fi 6, но ако използвате стар рутер, то всичко това е напразно.

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато търсите възможности за подобряване на връзката си е да смените рутера си с по-нов или по-качествен. Много често това оказва изключително благотворно въздействие върху домашните мрежи. Рутерите, които поддържат Wi-Fi 6 се справят много по-добре при изключително наситена с устройства среда, в сравнение с тези с Wi-Fi 5. Как рутерът ви се справят с вашите устройства може да е много по-важно от това да увеличите скоростта на връзката си.

И ако се чудите за ориентир, дали даден рутер е за смяна, то може да се приеме, че ако един рутер е на повече от 5 години е по-добре да се подмени. Разбира се има и изключения, особено когато става въпрос за рутери от най-висок клас.

Поставете рутера си на подходящо място

При положение, че разполагате с добър рутер, то трябва да се замислите и за това къде е поставен той. Ако е възможно устройството би трябвало да е поставено в по-централна позиция в дома ви, за да може да покрие цялата му площ. Ако това пък е невъзможно, може да използвате Wi-Fi Mesh системи. Най-просто казано Mesh системите се състоят от няколко модула (подобни на рутер устройства), които може да разпределите на отделни места в дома ви и така да си гарантирате еднакво добър Интернет навсякъде.

Използвайте кабелна свързаност, където и когато е възможно

Колкото и да се развиват безжичната свързаност все още нищо не може да бие по-скорост и ефикасност добрия стар кабел. Ако дадено устройство може да се върже към Интернет с кабел, то просто го вържете с кабел. Този принцип ще допринесе и до по-добрата връзка за останалите безжично свързани устройства, защото ще има едно по-малко, което да товари рутера.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини