Защо Amazon следи всяко ваше действие на Kindle?

6
1289

Продуктите Kindle на Amazon са едни от най-популярните електронни книги и се търгуват сравнително евтино – устройствата предлагат превъзходно качество, а най-силната им страна е безупречният E-ink екран. Но извън чисто пазарната стойност, потребителите трябва да заплатят и още една цена за удобството на огромната онлайн библиотека и функциите за синхронизиране. Изглежда Amazon следи, записва и съхранява данните от всяко докосване на екрана и операциите, които извършвате. Ако приемем информацията за достоверна, това значи че Kindle на Amazon е едно от най-следените устройства в наши дни.

Високото проследяване беше разкрито в публикация в социалната мрежа Twitter от Адриан Джефрис, разследващ репортер на The Markup и партньор на популярния технологичен портал The Verge, който първи отрази ситуацията.

Освен че толкова засиленото проследяване е притеснително, на първо място възниква въпросът: защо са ѝ на Amazon всички тези данни и какво прави с тях?

Оказа се, че компанията има няколко обяснения на това, едни по-убедителни, а други не чак толкова. Основната причина, която изтъкват Amazon, за която се нуждаят от данните, е функционалността „Whispersync“ на Kindle, която позволява на читателя да синхронизира точното до къде е стигнал в една книга на множество устройства, свързани към акаунта му, заедно с всички останали бележки, отбелязки и акценти, които добавя. Проследявайте всяко ваше движение по екрана на Kindle, Amazon всъщност разбира до къде сте стигнали в книгата и го записва в акаунта ви, а след това синхронизира информацията с останалите ви електронни четци или смарт устройства с инсталирано приложението Amazon Kindle. Освен това, от компанията казват, че използват това силно проследяване и за да наблюдават читателските навици на потребителя, неговото поведение, скоростта, с която чете и останалите му привички. Нещо като фитнес тракер, но за четене.

Още едно обяснение на компанията, което звучи малко по-убедително, е че Amazon използва анализите от данните, които събира, за да подобри работата на софтуера на Kindle като цяло – „Например, забелязахме, че читателите обичат да превъртат страници напред и назад, като когато искат бързо да прочетат една книга, често пропускат няколко страници или четат между редовете. За да се елиминират затрудненията от това, сме изградили няколко функции за навигация, включително и PageFlip и възможността клиентите непрекъснато да превъртат книгата си при четене.“

Що се отнася до срока на съхранение на тези данни, от компанията не уточняват колко дълго пазят дневниците от потребителската активност, но казват, че съхраняват данните „толкова дълго, колкото са необходими за изпълнение на целите, описани в нашите Условия за поверителност, за да се съобразим със съответните закони и разпоредби“.

Ако не искате Amazon да събира вашите данни при всяко докосване на вашия Kindle, има две възможности: можете да поискате от Amazon да изтрие съществуващите данни, които е записала, и можете да се откажете от бъдещото събиране на вашите данни за четене като влезете в настройките на Kindle и деактивирате Whispersync. За съжаление Whispersync е доста полезна функция, която определено повечето запалени читатели с повече от едно устройство, използват активно и ще се наложи да загубите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари