Защо Apple изтрива файлове от компютрите на потребителите

7
0

Някои потребители на Apple се сблъскаха с необичаен проблем: от техните компютри изчезват медийни файлове, предимно с MP3 и WAV формат. Необичайната ситуация по-подробно е описана от един от пострадалите. Това е Джеймс Пикстоун (James Pinkstone), който изгуби музикалната си колекция от 122 GB. Програмата iTunes директно изтри тези файлове от диска.

 

Джеймс без особен успех се допитвал до всички форуми, а накрая директно запита техническата поддръжка на услугата, защо програмата iTunes изтрива неговите лични файлове без разрешение. Отговорът е, че софтуерът на Apple работи нормално, точно както трябва. Всичко е направено според потребителското споразумение, което той е приел с абонамента за Apple Music. Неговите файлове просто са пренесени в електронния облак. За съжаление, те са прекодирани в друг формат със загуба на качеството, а оригиналите от неговия компютър са вече изтрити. Всичко е наред.

След началото на абонамента за Apple Music програмата iTunes сканира твърдия диск и съставя каталог на всички намерени музикални файлов, в съответствие с онлайн-базата данни. След това се съставя списък с препратки към същите музикални произведения в облака, а оригиналните файлове се изтриват.

Ако Apple Music намери файл, който не може да разпознае, просто го качва в облака, а при необходимост, потребителят може да си го изтегли оттам.

Пинкстоун отбеляза, че при този процес възникват няколко сериозни проблеми:

  • За достъпа до своите лични и работни файлове (той е композитор на свободна практика и тези файлове са неговата прехрана) е нужен интернет, който не навсякъде е достъпен. Тоест без интернет той няма достъп до собствената си музика, както и до копията на неговите лични винилови дискове и CD, които той е събирал дълги години преди появата на iTunes
  • Понякога алгоритмите на iTunes грешат и заменят някоя рядка и ценна композиция с друго произведение
  • Въпреки че файловете могат да бъдат изтеглени от облака обратно в диска, сървърите на Apple не са чак толкова бързи и за изтеглянето на своите 122 GB музикални файлове на него му трябват над 30 часа
  • Дори и да си върнете оригиналната музика, очаква ви неприятен сюрприз: цялата колекция от WAV файлове на Пинкстоун била прекодирана в AAC и MP3 формат със загуба на качеството

„Навярно се чудите, как така срещу Apple не са подадени хиляди съдебни искове“ – коментира Пинкстоун и веднага обяснява: „Причината е в потребителското споразумение. Според условията на iTunes Terms of Use, компанията не носи никаква отговорност за некоректната работа на услугата Apple Music.

 

В споразумението директно се казва, че Apple и нейните служители „в никакъв случай“ не носят отговорност за „всякакви загуби и повреждане от какъвто и да е вид„, получени в резултат от използването продуктите на Apple.

Има и още един интересен пункт: при отказ от и при прекратяване на абонамента, файловете от облака не се връщат на потребителя и се изтриват безвъзвратно.

Той успя си възстанови оригиналните файлове, но каза, че съчувства на хората, които нямат архиви.

Пикстоун добавя: „От десет години казвам на всички: пазете си медийните файлове. Ще дойде време, когато няма да можете да купите филм. Ще купувате правото да гледате филма, а онлайн-киното ще го стриймва за вас. Ако компанията реши, че няма да гледате този филм, или нещо в общите условия се промени, тя ще има правото да ви откаже. Информацията постепенно ще стане услуга, а не ваша собственост. Дори за достъпа до информацията, която вие самите създавате, ще е необходимо да се плаща, при това нееднократно“.

Изглежда че ситуацията е по-зле, отколкото всички предполагаха. Притежателите на авторските права като Apple, не само ограничават достъпа до файловете, но и проникват в персоналните компютри и премахват файловете, които са си били там от много години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

7 коментара за "Защо Apple изтрива файлове от компютрите на потребителите"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка