Защо Apple изтрива файлове от компютрите на потребителите

7
12

Някои потребители на Apple се сблъскаха с необичаен проблем: от техните компютри изчезват медийни файлове, предимно с MP3 и WAV формат. Необичайната ситуация по-подробно е описана от един от пострадалите. Това е Джеймс Пикстоун (James Pinkstone), който изгуби музикалната си колекция от 122 GB. Програмата iTunes директно изтри тези файлове от диска.

 

Джеймс без особен успех се допитвал до всички форуми, а накрая директно запита техническата поддръжка на услугата, защо програмата iTunes изтрива неговите лични файлове без разрешение. Отговорът е, че софтуерът на Apple работи нормално, точно както трябва. Всичко е направено според потребителското споразумение, което той е приел с абонамента за Apple Music. Неговите файлове просто са пренесени в електронния облак. За съжаление, те са прекодирани в друг формат със загуба на качеството, а оригиналите от неговия компютър са вече изтрити. Всичко е наред.

След началото на абонамента за Apple Music програмата iTunes сканира твърдия диск и съставя каталог на всички намерени музикални файлов, в съответствие с онлайн-базата данни. След това се съставя списък с препратки към същите музикални произведения в облака, а оригиналните файлове се изтриват.

Ако Apple Music намери файл, който не може да разпознае, просто го качва в облака, а при необходимост, потребителят може да си го изтегли оттам.

Пинкстоун отбеляза, че при този процес възникват няколко сериозни проблеми:

  • За достъпа до своите лични и работни файлове (той е композитор на свободна практика и тези файлове са неговата прехрана) е нужен интернет, който не навсякъде е достъпен. Тоест без интернет той няма достъп до собствената си музика, както и до копията на неговите лични винилови дискове и CD, които той е събирал дълги години преди появата на iTunes
  • Понякога алгоритмите на iTunes грешат и заменят някоя рядка и ценна композиция с друго произведение
  • Въпреки че файловете могат да бъдат изтеглени от облака обратно в диска, сървърите на Apple не са чак толкова бързи и за изтеглянето на своите 122 GB музикални файлове на него му трябват над 30 часа
  • Дори и да си върнете оригиналната музика, очаква ви неприятен сюрприз: цялата колекция от WAV файлове на Пинкстоун била прекодирана в AAC и MP3 формат със загуба на качеството

„Навярно се чудите, как така срещу Apple не са подадени хиляди съдебни искове“ – коментира Пинкстоун и веднага обяснява: „Причината е в потребителското споразумение. Според условията на iTunes Terms of Use, компанията не носи никаква отговорност за некоректната работа на услугата Apple Music.

 

В споразумението директно се казва, че Apple и нейните служители „в никакъв случай“ не носят отговорност за „всякакви загуби и повреждане от какъвто и да е вид„, получени в резултат от използването продуктите на Apple.

Има и още един интересен пункт: при отказ от и при прекратяване на абонамента, файловете от облака не се връщат на потребителя и се изтриват безвъзвратно.

Той успя си възстанови оригиналните файлове, но каза, че съчувства на хората, които нямат архиви.

Пикстоун добавя: „От десет години казвам на всички: пазете си медийните файлове. Ще дойде време, когато няма да можете да купите филм. Ще купувате правото да гледате филма, а онлайн-киното ще го стриймва за вас. Ако компанията реши, че няма да гледате този филм, или нещо в общите условия се промени, тя ще има правото да ви откаже. Информацията постепенно ще стане услуга, а не ваша собственост. Дори за достъпа до информацията, която вие самите създавате, ще е необходимо да се плаща, при това нееднократно“.

Изглежда че ситуацията е по-зле, отколкото всички предполагаха. Притежателите на авторските права като Apple, не само ограничават достъпа до файловете, но и проникват в персоналните компютри и премахват файловете, които са си били там от много години.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
djagitntc4Muadibdanchobgkilara Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djagi
djagi

Той да се благодари, че не са му взели и авторските права на неговата си музика и после да го съдят за нарушаване на авторско право, че си я изтеглил, без да плаща.

tntc4
tntc4

смърт за епъл

Muadib
Muadib

Ако въпросния потъпевш не е знаел какво прави, то проблема си е негов!!!
Като цяло пълни глупости…

danchobg
danchobg

Защото всеки като си инсталира itunes очаква да му затрият файловете. Ако направи папката read only или в Ios няма такава функция? Както е тръгнало човек направо да си направи един NAS и да си слага там филмите и музиката, че след 10 години няма да ги има.

kilara
kilara

Нямам думи. Те нека като искат да си му правят архив на музиката в облака(въпреки че пак трябва да е със изричното съгласие на потребителя).Но от къде на къде ще му трият файловете от диска?Както казва потребителя алгоритмите често грешат и някоя уникална песен е архивирана като нещо напълно различно,а оригинала от диска е изтрит и му остава да пие една студена вода.Също съм съгласен, че не навсякъде може да имаш интернет или поне свестен такъв. Абе с две думи какво имам на диска си е моя работа и никой няма право да пипа там без разрешение! Тук въпроса обаче… Виж още »

HunteR3
HunteR3

Продължавайте да си купувате и използвате лайната (без извинение), които Apple ви предлагат.
Ползвам предимно Win 7. Това iTunes никога не съм го ползвал и определено никога и не бих. Общо взето не бих ползвал нищо, което е на Apple. За съжаление Microsoft са тръгнали по техните стъпки (Win 10 с неговото изтриване на „пиратски“ софтуер и изобщо следене на потребителите), което означава, че след някоя друга година ще се прехвърлям напълно на Linux, а не частично както за момента.

danchobg
danchobg

Да си предлагат „лайната“, няма проблем. Ама те вместо това ни ги тикат в гърлото. Гледат по всякакъв начин да ни вкарат в тяхната екосистема. Пример: не може да се свържат техен и чужда телефон по bluetooth. Създават се проблеми там, където ги няма. Лошото че, че почти насила ни карат да премем техните творения. Имаше наскоро един стриймъ, докато играе игра и стриймва му се обнови системата до 10, без никаква индикация. Заплашват ни, че нямало да има ъпдейти и DX12 и тн. Аз очаквам да започнат с изнудването след месец-два.