Анонсът на ОС Windows 10 за ARM архитектура стана една от най-важните новини през последно време, но според много анализатори, не всички разбират значимостта на това събитие. Мнозина си помислиха, че Windows 10 за ARM се отнася предимно за смартфоните, но нещата не са така прости.

Всъщност, ARM версията на новата Windows 10 би трябвало да заинтригува повече производителите на компютри, а не на смартфони. Това не означава, че трябва да се откажем от митичния Surface Phone с възможност за стартиране на пълноценни Windows приложения.

Почти всички помислиха за смартфоните, понеже ARM архитектурата се използва предимно при тях и се асоциира със съвременните смартфони. ARM е направена да намали консумацията, разсейваната топлина и цената, което е важно за класическите таблети и смартфоните.

В началото, ARM процесорите бяха много по-слаби от десктоп аналозите, но постепенно еволюираха, станаха по-мощни и вече са напълно конкурентни на някои от моделите процесори Intel Core. Оттук е и идеята за използване на ARM архитектура в десктоп решенията.

Звучи добре, но изместването на x86 архитектурата към ARM е много сложна задача и иска колосална инженерна работа. Оказа се, че Microsoft успя в това начинание и най-вероятно ще посрами своите конкуренти.

Windows компютрите печелят по всички фронтове от използването на ARM. Основният плюс е времето за автономна работа. Малката разсейвана топлина е друга положителна черта. Да не говорима за цената – един „обикновен“ Intel Atom струва на производителя около $37, Qualcomm Snapdragon 820 – $70, Core M – $281, а Core i7 достига до $600. И въпреки, че Core M са доста добри, цената има е висока.

ARM процесорите на Qualcomm решават и още един проблем на x86-64 процесорите. Работата е в това, че традиционният десктоп чип е единствено процесор. Ако производителят реши да добави Bluetooth или LTE модем, ще трябва да поставя допълнителни компоненти върху платката, което увеличава обема, нагряването и цената. А при Snapdragon процесорите имаме едно завършено решение – система-върху-чипа (SoC), в която всички необходими компоненти са интегрирани и не се налага добавянето на нещо друго.

С други думи, ARM компютърът ще застане между Intel Atom решенията с ниска цена, но и с лоша производителност и Core M с нормална производителност, но висока цена. Като се добави поддръжката на 4G и Bluetooth в ARM чиповете, може да се получи едно истински победно и конкурентно win устройство.

Смартфоните малко ще изчакат Microsoft да доразвие тази технология. Навярно след около година корпорацията ще представи радикално различен смартфон, който много се различава от сегашните Android смартфони и iPhone.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари