fbpx
15.2 C
София

Защо TikTok въвежда видео CV-та?

Най-четени

Когато TikTok стартира своята функция за видео автобиографии миналия месец, това беше изненада за мнозина. Защо платформа, известна със своите бързи, често странни видеоклипове, сега иска да позволи на хората да качват свои видео автобиографии, за да бъдат забелязани от големите компании?

Е, оказа се, че видео CV-тата, както и социалните мрежи като цяло, биха могли да играят все по-значима роля в подпомагането на хората да получат работни места. Функцията за видео автобиографии и професионално представяне на TikTok беше стартирана по пилотна програма, която приключи в края на миналия юли, но може да не е последното голямо усилие на социалната мрежа да свърже работодателите с кандидатите за работа. Видео резюметата се рекламират от китайската социална мрежа като начин кандидатите „творчески и автентично“ да покажат своите умения и опит, а приложения като TikTok и Instagram предлагат интригуващи платформи за споделяне и създаване на такъв вид съдържание.

„Предимството за кандидатите е, че сега могат да покажат своята креативност“, казва Никол Пен, президент на маркетинговата агенция EGC Group. „Лошото за работодателите е, че могат да видят дигиталната визитка на един човек, която обаче може да бъде видяна и от десетки други компании – и ако всички те започнат да го искат едновременно, то в действителност може да настане борба за определени кадри.“

Тъй като компаниите, които разработват социални мрежи, са склонни да взаимстват функции една от друга, Пен прогнозира, че е само въпрос и на време и други сайтове да започнат да предлагат подобни видео кариерни резюмета.

„Първо разбрахме, че LinkedIn също предвижда подобна функционалност, което е обичайно, тъй като тя е професионалната социална мрежа, която всички познаваме. След това виждаме, че Instagram също обмисля такава функционалност за набиране на персонал, така че е въпрос на време и другите социални мрежи да дадат такава функция за потребителите си.“

Някои големи корпорации и работодатели вече използват възможностите на TikTok, за да намират служители – така например WWE обяви, че е стартирала инициатива, в която търси следващия си страхотен диктор за SummerSlam, най-голямото събитие на годината за организацията.

И така, тепърва предстои да разберем дали и къде още предстои да видим приемане на нестандартните, разчупени и креативни видео автобиографии на служители. Като цяло, от години насам се обсъжда, че стандартните хартиени CV формати не дават почти никаква жива представа за човека, на когото принадлежат, като всички заедно, събрани на бюрото на един HR специалист, представляват поредната досадна купчина документи, с която той трябва да се справи – понякога отделяйки няколко минути, за да прегледа всяко, а друг път търсейки директно други начини да подбере търсения служител. Видео автобиографиите биха имали потенциала да променят това, като дадат на работодателите и на специалистите по подбор възможност за далеч по-нетипичен и неформален поглед върху бъдещите кандидати за работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини