6.7 C
София

За Балмър и спечелването на бизнес средата

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Новината за предстоящото оттегляне на Стив Балмър от поста му на изпълнителен директор на Microsft накара мнозина анализатори да погледнат към 13-годишния период, през който той беше на кормилото на техно-великана от Редмънд. Доста се пише за негативните страни от „царуването“ на Балмър и сякаш не толкова за положителните характеристики, а такива определено има.

Една от тези положителни черти на управлението на Балмър отбелязва Самара Лин от PCMAG. Тя подчертава ролята на Стив за промяната, която той налага в бизнес-технологичния свят.

„Всеки, който е бил замесен в света на бизнес технологиите в началото на 90-те години на миналия век ще си спомни едно значимо събитие: когато бизнес-мрежите започнаха да се оттеглят на тълпи от Novell Netware като предпочитана бизнес платформа и обърнаха своите инфраструктури към клиентите на Microsoft Windows и техните сървъри“. По това време за света на компютърните технологии е познат Windows 3.1 за десктопите.

Заедно с Бил Гейтс Windows навлиза в мрежовите комуникации – персонални компютри с вградени мрежови възможности и по-специално peer-to-peer начините за свързване посредством Windows for Workgroups. След това се появява и Windows NT и това е времето, по което IT-общността и по-специално сертифицирани инженери от системите на Novell започват да забелязват платформата на Windows Server.

Но едва, когато Гейтс решава да назначи Балмър за изпълнителен директор на компанията, започва реалния поход на Microsoft към бизнесите.

Същата година Microsoft обявяват появата на платформата на Windows 2000 и също по това време и започва трескавия щурм на мрежовите администратори на Novell към програмите за сертифициране на Редмънд Microsoft Certified Systems Engineers (MCSE) преди да са останали без работа.

„Microsoft унищожи Novell и Балмър има голяма заслуга за това“, пише Лин. Когато назначават Балмър, едно от първите му разпореждания, които дава засяга корпоративните клиенти, които той пита какво очакват от Microsoft?

Както посочват и от Business Week през 1998г., „Балмър заслужва „нашивките“ си чрез превръщането на отдела занимаващ се с операциите по продажбите на компанията в една огромна машина насочена към корпоративните среди“ и резултата от това: пет поколения на Windows сървъри и клиенти, SQL Server, Dynamics, Exchange, Office, Azure и още много други. „Това всичкото са продукти на Microsoft, с които всеки един човек, който е работил в офис среда в последните 20 години се е сблъсквал“, пише Лин.

При всичките мнения за това как компанията при Балмър не е успяла да се оправи на пазара на смартфоните, с Google и другите им конкуренти, то е нужно да се отбележи, че Microsoft все още доминират на корпоративната сцена. Те може да изостават назад с потребителската маса, но при наличието на Azure, който успешно преборва продуктите на Amazon и последната версия на Windows Server 2012, която предлага на бизнесите достъпна и приемлива като цена виртуализация и интеграция с облачните услуги (не е за подминаване и лекотата, с която тези продукти се интегрират с неподдържани вече продукти на Microsoft), компанията ще жъне успехи още дълги години.

„И е нужно да му се признаят заслугите на Балмър за това. Да отстояваш водеща позиция в корпоративното технологично пространство в глобален план не е нещо дребно, независимо от критиките, насочени към Windows Phone и Metro“, завършва авторът на статията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини