5.1 C
София

За една година пазарът на ARM процесори за лаптопи е нараснал пет пъти

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалистите на аналитичната компания Strategy Analytics публикуваха интересна статистика относно разрастването на пазара за ARM процесори. Според аналитиците, през изтеклата една година пазарът на ARM процесори за лаптопи е нараснал пет пъти, а от финансова гледна точка, той се е увеличил девет пъти.

ARM архитектурата заема абсолютните 100% от пазара на процесори за смартфони, а при таблетите нейният дял възлиза на 89%. При това делът на ARM съвместимите процесори при лаптопите не превишава 10%. Но взети като цяло тези три вида мобилни устройства са увеличили приходите от продажбите на ARM процесори с 27% до $28 милиарда. В същото време процесорният гигант Intel от продажбите на чипове за лаптопи и таблети е реализирал приходи от $25 милиарда. Според аналитиците на Strategy Analytics, големият потенциал на ARM процесорите е очевиден.

Статистическите данни от 2019 година показват, че тогава делът на ARM процесорите при лаптопите е бил под 1%, но експанзията на тези чипове последно време значително се ускорява.  Това се дължи не само на разпространението на чиповете М1 на Apple, но и появата на новите SoC на MediaTek с интегрирана графика NVIDIA RTX, както и на ARM процесорите на Samsung с вградена графика RDNA 2 на компанията AMD.

Друг интересен момент е, че при при десктоп компютрите започна частичното разпространение на чиповете Qualcomm Nuvia и Google Tensor.

Изводът на експертите от Strategy Analytics е, че технологичното изоставане на Intel, започнало през 2014 година е стимулирало развитието на ARM процесорите при лаптопите и те бързо се налагат на пазара, понеже тези чипове предлагат по-добра енергийна ефективност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини