За една седмица финансовото състояние на Илън Мъск нарасна с $2,1 милиарда

36
2194

Тази седмица Илън Мъск имаше немалко поводи да танцува. Неговото финансово състояние нарасна с над $2 милиарда след като Tesla стана най-скъпият автомобилен производител в историята на САЩ. Освен това, неговата приятелка обяви, че е бременна.

В началото на презентацията по повод откриването на новата Гигафабрика в Шаншай, състояла се този вторник, Илън Мъск захвърли сакото си и започна да танцува под музиката на своята приятелка – канадската музикална звезда Граймс. Генералният директор на Tesla и SpaceX наистина имаше основателна причина да се весели на воля.

Цената на акциите на Tesla рязко скочи след като компанията обяви миналата седмица, че през четвъртото тримесечие е доставила на клиентите си рекордните 112 000 електромобила, с което надхвърли прогнозите на всички аналитици. Осен това Мъск обяви, че новата Гигафабрика на Tesla в Китай е отворила врати и е започнала да произвежда електромобили, които вече се доставят на клиентите.

Малко след началото на годината цената на акциите на Tesla нарасна с 13%, като по този начин финансовото състояние на Мъск се увеличи с $2,1 милиарда и достигна $28,8 милиарда. Към днешен ден 49-годишният милиардер е на 34 място в рейтинга на най-богатите хора на планетата. Около половината от неговия капитал се дължи на притежаваните от Мъск 22% от акциите на Tesla. Освен това той има дял и в основаната от самия него космическа компания SpaceX, която произвежда ракети за многократно използване. Делът в SpaceX е за около $12,5 милиарда.

Този вторник пазарната капитализация на Tesla достигна $83 милиарда. В този ден автомобилната компания на Илън Мъск стана най-скъпият автомобилен производител (без да е отчетена инфлацията), като изпревари Ford с пазарна капитализация $81 милиарда към 1999 година (данните са на Dow Jones). След приключването на търговете в петък, капитализацията на Tesla достигна $85,8 милиарда. Това е малко по-малко от пазарната капитализация на GM и Ford взети заедно – $87 милиарда.

В сравнение с месец октомври миналата година акциите на Tesla поскъпнаха двойно, но докато постигне този резултат, компанията премина през много премеждия. През месец ноември финансовото състояние на Мъск само за един ден намаля със $768 милиона. Това стана след представянето на електрическия пикап Cybertruck, след което акциите на Tesla паднаха с 6%. И до днес аналитиците на Уолстрийт са на различно мнение и нямат единна позиция по отношение на тази компания. От 36-те най-известни аналитици на Уолстрийт, 15 препоръчваха акциите на Tesla да се продават незабавно, 11 от тях съветваха акциите да се съхраняват и да не се продават, а 10 финансови анализатора бяха на мнение, че акциите на Tesla трябва да бъдат купувани колкото се може по-бързо.

Аналитикът на Wedbush Дениъл Айвз вярва на Tesla и показва, че компанията има огромен потенциал за растеж в Китай.

„Ние вярваме, че през 2020-те години Tesla ще успее да увеличи производството на електромобили в ключовия китайски пазар, което ще стане важен фактор за ръста на акциите на тази компания“ – написа Айвз в своя анализ.

За самия Мъск седмицата се оказа наситена с особено приятни събития поради още една причина. Неговата приятелка Клеър Елис Буше (истинското име на Граймс) публикува в Instagram две снимки, които показват нейната бременност.

Ако Tesla продължи движението си нагоре, то цената на нейните акции се очаква отново да се удвоят след раждането на седмото дете на Илън Мъск, а неговите милиарди ще се увеличат.

36
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
25 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Този човек ще стане най-богатия човек в света до няколко години, а след това и най-важния човек в историята на хората наред с Айнщайн.

Най
Най

Че какво е сътварил Аинщ ?

И дарвин имат теортия че враца е създадена от 🐒!

Gero
Gero

Можете да гледате биографичният филм заснет от NationalGeo.
Сигурно не сте вишист или сте от завършилите икономика с 3.

🐌🐌
🐌🐌

Че какво е сътворил Мъск ?

Соларите и батерите на панасоник?
Ракетните двигатели от ссср?
Камерите на mobileye?
Видеокартите на nvidia?
Линукс?
Tач екрана на dell ?
Вратите тип чайка на мерцедес ?
Сателитния интеренет?

mathur
mathur

МОШЕННИК с глупаци последователи…

s00
s00

Стани и ти мошеник да изкараш някой друг милиард 🤑. Ама не можеш, защото съседа ти, който е точно като теб, като види, че си подаваш главата малко по-нагоре от неговата, ще ти я клъцне. Затова няма развитие в бг – завист, злоба и видиш ли някой да няма едно копче повече от теб, па ако може и гладен да го оставиш и да се гавриш, още по-добре. Може аз да съм беден, ама и ти ще си беден – това е мотото на хората в тая страна. Така, че те оставям да се задавиш от завист 😁. Искам да… Виж още »

Документална
Документална

Запознайте се с полковник Джеймс Бъртън. Той е назначен от Конгреса да надзирава тестването на оръжията, разработени от Пентагона. Така попада на Бойно оръжие Брадли – транспортно средство за войската, по създаването на което, е работено цели 17 години и са пръснати колосалните 14 милиарда долара от парите на американските данъкоплатци. Военната бюрокрация е решена да го спре и да не позволи разобличаването на тези злепоставящи военните факти.

Филмът е базиран на документалната книга със същото заглавие, писана от полковника на военновъздушните сили Джеймс Бъртън.

Закон
Закон

Е, и? Това е САЩ – най-мощната към момента икономика. Смешно е да цитирате подобни неща след като нашата икономика е микроб в сравнение с тяхната, включително благодарение на бездарници като вас безполезни тролове.

Gero
Gero

Това никога няма да стане. Той не е измислил или открил нищо в науката. Само използва учените !

Иван
Иван

Gero, айде използвай ги и ти и направи такива неща. Обърни света 😀 Айде давай няма да се смея.

пипи
пипи

Това никак не е малко! Що и другите не гледат и с гледане не направят нещо?

Закон
Закон

Не е задача на предприемача да бъде откривател. Двойка, седни си, марксизмът изкърти и последната гънка на Българоидите.

Ddr8911
Ddr8911

Момиче ще е коремчето е нагоре.

Мирослав
Мирослав

Дай Боже всекиму подобно щастие!

Евлоги
Евлоги

Борсови хартийки. Днес ги има, утре не.

Gero
Gero

Толкова тъпаци ли има на тази планета, че го правят богат.
Слушаме празни приказки няколко десетилетия.

Иван
Иван

Не си слушал внимателно ако не си чул постиженията досега.
1. Първата масова електрическа кола която промени авто индустрията.
2. Соларните системи които вече обръщат петролната индустрия понеже никой който я има не ползва ток от въглища и петрол.
3. Първата преизползваема ракета, а скоро и цяла космическа индустиря която вече действа, с най-много изтрелвания на сателити.
4. Собственик е на най-голямата мрежа от салетили вече на Старлинк а първия полет беше едва преди няколко месеца. Скоро ще управлява комуникационния бизнес.
5. Нуралинк има най-добрата технология за четене на данни от мозъка на хората.
6. Промени банковата система като създаде пейпал.
7. И много други.

Палустиниец
Палустиниец

Колкото и да се повтаря като мантра, няма как да се промени действителността 🙂
Грета е по-велика.

favr
favr

е как точно е променил автоиндустрията, като за 10 години е продал по-малко коли, отколкото има в софия… и как е променил банковата система с пейпал(който не е създал, а е имал 1/13 участие, както не е създал и тесла), при положение. че за да ползваш пейпал ти трябва банкова сметка… колкото до панелите дето са палят сами и реализирането на изоставените планове на наса от 60те е излишно да се коментира…

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Аз виждам, нон стоп, някой да инвестира, демек взема дял от компанията му, скоро няма да има нищо. И отново ще обяви фалит, като преди години(не за първи път)

Иван
Иван

Вземи и ти, докарай го до фалит 😀

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Логика, бъди все така мъдър.

Alien
Alien

Негативните коментари ми напомнят защо заминах на колкото може на по далече от тоя глупав народ.

115
115

Избяга надалеч, пък продължаваш да четеш български сайтове с български коментари…

ллл
ллл

Ти не си по различен с обидите си към собствения си народ !!!

Закон
Закон

Кой е казвал, че това му е народа бе?

Това не е народа на Цар Борис III, на Фердинанд, на Тодор Александров, Списаревски, Луков, на горяните, на ратниците и на бранниците, това е народа на насилствено индустриализираните СЕЛЯЦИ, гнусни мазни СЕЛЯЦИ, които шумкарите дирижирани от вън направиха “ръководители”. На ви сега, кочинката, грухтете си, маЗни долни червени грухтящи прасета.

Хората на Марс ще ходят, тука едно ВиК не могат да оправят. Оглавихте классциоте на най-непрокопсаните в Европа.

Каквото си е истина, истина е!

Закон
Закон

Именно, живеем в просто Марксистко олигофренско Ганьо Бацо Селташко общество, което иска да връща поточните линии и държавния капитализъм.

favr
favr

че иди живей в друго общество… кой та е вързал тука…

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Тр. почерпи едно масе значи xdxdxd

Бат Гойко
Бат Гойко

От статията става ясно, че състоянието на Мъск расте защото прави деца!

Правете деца, стига писахте глупости!

Палустиниец
Палустиниец

Най-ценното нещо, което е направил

Палустиниец
Палустиниец

състоянието му расте, защото има много التييتتالتي

Закон
Закон

Ако планетата ще се срине заради грухтянето ви и омърсяването й, това може и да е обричане. Първо устойчив модел на развитие, после мисли как да се разсъдиш да се пръкне Ганьо младши дето ще бричи старата дизелова кола с черна диря птзад и катализатор под наем за преглед.

Мирослав
Мирослав

Лузъри спрете се бре! От храчене няма да станете по – богати.