За какво би могла да изхарчи Apple $250 милиарда

9
99

Тази седмица Apple публикува своя финансов отчет за първото тримесечие на годината. Корпорацията обяви за рекорден обем от налични парични средства в размер на $256,8 милиарда. Много експерти се замислиха, какво би могъл да закупи с тези пари калифорнийският гигант.

В началото на 2017 година Apple натрупа невероятната сума от над $250 милиарда. Това е много повече от която и да е друга компания в света. По традиция, Apple не бърза да се разделя дори и с незначителна част от този паричен запас. Това поведение често се критикува от акционерите, предлагащи на гигантската компания по-активно да изкупува собствените си ценни книжа или поне да увеличи дивидентите от тях.

Но паричният резерв на Apple си остава паричен резерв. Формално, по-голямата част от него е ръцете на един от отделите на Apple в район, недалеч от ирландския град Корк. Причината за това е съвсем проста – в Ирландия компанията на Тим Кук плаща данъци в размер по-малко от 1% от своята печалба. Ако тази сума бъде преведена в САЩ, ще трябва да бъдат плащани 35%.

Тази схема е много разпространена сред големите корпорации. Както и че управлението на тези фондове всъщност става от САЩ. На 114 страница от финансовия отчет на Apple може да се види името на Braeburn Capital – компания, регистрирана в Невада. Именно Braeburn Capital управлява многомилиардния резерв на Apple. Сред финансистите Capital е известна като „най-големия хедж фонд, за който никога не сте чували“.

Но ако Apple реши да изхарчи тези $250 милиарда резерв, може да се възползва от предложенията на различни мастити експерти:

1. Да закупи 359 милиона iPhone

2. Да даде по $35 на всеки жител на планетата

3. Тези пари покриват 15 пъти плащанията на Великобритания към Европейския съюз

4. Тази сума е достатъчна за закупуването на шест компании: Tesla, Snapchat, Twitter, Netflix, Uber и Spotify.

5. С тези пари могат да бъдат построени 12 стени на Тръмп

6. Може да бъде закупена всяка една компания от FTSE 100, включително и нефтения гигант Royal Dutch Shell

7. Парите са достатъчни за закупуването на една луксозна яхта за всичките 115 000 служителя на Apple.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари