За какво може FaceApp да използва снимките ни и трябва ли да се притесняваме

1
468

Ако някой не беше разбрал за приложението FaceApp от приятелите си, то той вероятно е попаднал на някоя от статиите за него. Поради факта, че зад приложението стои руска компания и като цяло заради многото драма около личните данни на хората в Интернет напоследък, спекулациите не закъсняха.

Според някои данни, приложението е събрало над 150 милиона снимки от както е пуснато и компанията може да ги използва за каквото си поиска. От компанията обявиха, че повечето снимки се изтриват до 48 часа и, че не споделят нищо с трети лица. Това не попречи на някои сенатори от конгреса на САЩ да поискат разследване на компанията.

Нека разгледаме какво ще стане, ако FaceApp реши наистина да съхранява и използва снимките

Много малко вероятно е да се използват за трениране на алгоритми за лицево разпознаване. Повечето потребители на FaceApp не предоставят своето име или друга идентифицираща информация, която да се свърже със снимките. Технически възможно е една система да се научи да разпознава някой от единична снимка, но точността на алгоритъма ще е ниска. Има много по-лесни начини да се събере информацията за даден човек, например през социалните мрежи.

Има и други приложения на една такава база данни с лица на хора:

Модификация на лица – FaceApp може да използва снимките, за да подобри собствените си алгоритми. Приложението успява да промени изображението посредством невронна мрежа, която е тренирана с голямо количество снимки. Има логика броят на тези снимки да се увеличава. Това не само ще подобри настоящите възможности, но ще помогне за създаването на нови функционалности.

Анализ на лица – ако лицевото разпознаване се използва за идентификация на конкретни хора, анализът на лица прави предположения за тях – като пол и възраст например. Много от системите за анализ на лица са тренирани чрез open source бази данни, които много наподобяват базата на FaceApp.

Засичане на лица – колкото повече снимки имаш, толкова по-точно можеш да определяш дали на дадена снимка има лице и къде се намира то.

Генериране на Deepfake лица – Такава датабаза може да се използва за създаването на лица на несъществуващи хора. Това само по себе си поражда много проблеми. Вече има сведения, че фалшиви лица се използват за нечисти цели – може да прочетете повече тук.

Какво е заключението?

Да, някои от тези приложения са притеснителни, но трябва да отбележим отново наличието на open source датабази със снимки и видеа на лицa, в които всеки един от нас може да попадне в един момент.

Тези бази данни от публична информация в Интернет се използват често в проучванията на тема AI. Дори FaceApp да нямаше собствени снимки, с лекота може да използва една от другите опции, за да си ги набави.

FaceApp е по-скоро едно напомняне за това до каква степен сме загубили контрол над дигиталната информация за себе си.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

Да!!!Трябва да се притеснявате.Както и да си изтриете фейсбук профила,макар че няма смисъл ако сте имали такъв.