С развитието на новите технологии застрахователните компании получиха възможност да събират огромен обем от персонални данни за своите клиенти, включително тяхната физическа активност, начинът на шофиране и ежедневните навици. Тази информация оказва влияние върху ценообразуването.

Според компанията Strategy Meets Action, днес около 30% от всички застрахователни компании в САЩ, използват телематични системи (дистанционно следене на придвижването) за да могат да регистрират стила на шофиране на своите клиенти, а към 2020 година техният дял ще нарсне до 70%.

Reuters допълва, че използването на новата технология види до много добри резултати. Така например, застрахователният отдел на южноафриканската застрахователна компания Discovery от 2011 година използва телематика за да следи стила на шофиране на своите клиенти и оттогава катастрофите на техните клиенти са намалели с 10%, а това е довело и до изплащането на по-малки застрахователни суми.

Някои застрахователни компании започнаха да следят данните от фитнес гривните, а други засичат времето за миене на зъби с интелигентна четка за зъби. Тези методики дават възможност на застрахователите по-добре да оценят риска и да плащат по-малко.

С появата на роботизираните автономни автомобили се очаква броят на катастрофите по пътищата да се намали с 90%. В този случай застрахователните компании ще трябва сериозно да преразгледат цените на своите услуги.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TNT
TNT

тъй кат гледам май е най-добре да се ориентираме към застрахователния бизнес… щом ще плащаме по-малко що пък да не станем застрахователи?

Saint Jazz
Saint Jazz

Следващата стъпка ще е да ти бръкнат там където слънце не угрява, за да ти вземат проба и да видят дали си здрав и какъв е риска да умреш.
Хората сме пълни тъпанари. Съгласяваме се на всичко за някои лев по-малко

_nib_
_nib_

Тва застрахователите са мошенници и втората по безотговорност професия.Първата е метеоролог.Приказват си квот си искат,обаче времето не ги слуша.

Баламите нямат свършване
Баламите нямат свършване

Уорън Бъфет(собственик на най-големият застрахователен конгломерат) :
Най-сладкият бизнес е застраховането. Аз му казвам още от парите на другите.

Анонимен
Анонимен

Застрахователите би трябвало да реализират принципа на обществената солидарност, но либерализмът им създава условия от гаранти да се превръщат в кожодери. Ако предпочитат да застраховат тези, които са с ниски рискове, самото застраховане се обезсмисля.