Социалните медии, като Facebook и Twitter стартираха преди няколко години и се приеха радушно от мнозина: към края на миналата година Facebook има над 1.6 млрд. потребители, а Twitter – близо 400 000 000. Сериозни цифри. С хода на времето, тези пространства обаче се и оказаха страхотен източник за изследване на човешката природа в глобален мащаб – една тестова площадка, от която може да разберем повече за един от най-сложните организми на нашата планета – човека. Хиляди страници са изписани за наблюденията на учени и специалисти от всякакви области – социолози, психолози, хуманисти, писатели, психиатри и даже математици, опитващи се да създават математически модели на мисленето на модерния човек. Наскоро любопитно изследване разкри някои любопитни, но също така и негативни ефекти от честото посещение на Facebook и сродните ѝ платформи, резултатите, на което ви представяме в обобщен вид тук. Анкетата е проведена от компанията Toluna по поръчка на Kaspersky Lab, а целите на изследването са разнообразни, но акцент са някои негативни влияния върху нас. И разбира се някои интересни находки. Като например, знаете ли кой: мъжете или жените са по-отворени да споделят повече във Facebook?

Не познахте: мъжете. Анкетата е проведена сред 16 750 човека от 18 държави от цял свят.

Един от любопитните акценти в изследването е нуждата на средностатистическия жител на социалната мрежа от социална валидация – от признание и одобрение. Едва малко над 31% от анкетираните са заявили, че не се интересуват от това получават ли или не лайкове на постовете си. Повече от половината обаче (55%) си признават, че проверяват по няколко пъти на ден дали публикациите им са били харесани от техните приятели. Доста интересно е също така, че мъжете в случая са по-суетни от жените и са по-склонни да презареждат страницата на браузъра, за да видят не е ли харесал някой поста им. И отново мъжете – 24% от тях – признават, че малкото лайкове на техни постове ги притесняват и се страхуват това да не им повлияе върху имиджа. За жените този процент е далеч по-малък – 17%. 28% пък споделят, че се разстройват, ако техен приятел не изрази харесване на публикациите им, а почти една четвърт (24%) заявяват, че ревнуват, ако постовете на техен приятел получават повече лайкове. И тук идва едно неудобно разкритие:

„По пътя си към социална валидация, хората може да започнат да публикуват смущаващи или неприлични неща, само и само да получат харесване. 27% признават, че биха разкрили нещо смешно относно приятел, а 36% за колега, ако това би им осигурило значителен брой лайкове“, пише Райнер Блок, организирал резултатите от изследването. Един от десет биха разкрили нещо лично или конфиденциално за свой познат или колега, като отново, за съжаление, мъжете изглежда са по-големи „порти“ от жените (12% срещу едва 5%). Какво ли не биха направили хората за някой и друг лайк?! 21% споделят, че биха подкрепили становище или позиция, с която не са съгласни, само и само да получат одобрение за това под формата на „лайк“. Един на всеки десет биха излъгали за това, което правят или къде се намират. Също толкова биха споделили фотос със свой приятел под въздействието на алкохол или в друга компрометираща го ситуация, а за 7% няма проблем да се снимат голи. И всичко това за единия лайк.

Друг акцент в изследването е възможния негативен ефект върху нас от щастливите публикации, дали наши минали или чужди, няма толкова значение. Макар и 40% да споделят, че влизат в социалните мрежи, за да си направят по-забавен деня, 37% споделят, че гледайки щастливи свои снимки, които са публикували преди, ги карат да чувстват живота си в настоящето по-нещастен от преди, а 59% – когато виждат свои приятели на купони, на които не са присъствали. Все пак хората най-много се дразнят от досадните реклами (72%), а 62% чувстват негативни чувства, когато приятел реши да не е вече приятел с тях в мрежата.

Повече за резултатите от анкетата може да намерите тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари