Когато Доналд Тръмп беше президент на САЩ, пет китайски компании, които произвеждат телекомуникационно оборудване и компоненти за системи за видеонаблюдение, попаднаха под санкциите. Властите на САЩ са готови да помогнат финансово на малките телекомуникационни оператори, като изискват от тях да се отърват от оборудването на Huawei и ZTE в своите телекомуникационни мрежи.

Условията за участие в програмата за субсидии, както припомня Ройтерс, бяха одобрени още през юли, а властите на САЩ ще започнат да приемат заявления от телекомуникационните оператори на 29 октомври тази година. Програмата ще продължи до 14 януари 2022 г., а за тези нужди са отпуснати общо $1,9 млрд. Между другото, правителственият фонд, който помага на телекомуникационните оператори в САЩ да модернизират мрежите си, има по-голям бюджет – около $8,3 млрд. Очевидно е че кандидатстването за средства за закупуване на оборудване от опозорените китайски производители е безполезно.

Малките мрежови оператори, особено в отдалечените селски райони, исторически са били по-зависими от китайското оборудване, защото е било значително по-евтино. Малките компании за своя сметка не са можели да премахнат „заплахата за националната сигурност“, която може да дойде от оборудването на Huawei и ZTE, затова правителството на САЩ отпусна $1,9 млрд. субсидии. За тези средства могат да кандидатстват компании с до 10 милиона абоната. От август 2020 г. на американските правителствени агенции също е забранено да купуват радиостанциите Hytera, камери за наблюдение Hikvision и Dahua и свързаното с тях оборудване. Мерките за държавна подкрепа са предназначени да помогнат на телекомуникационните оператори в САЩ да заменят съществуващото си оборудване с марките Huawei и ZTE с политически по-безопасно. Властите на САЩ също така активно убеждаваха техните съюзници по външната политика да бойкотират оборудването на Huawei, но в много случаи трезвите материални разчети преобладаваха.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари