За пръв път заснеха сянката на единичен атом

0
130

Това, което виждате на горната картинка, не е тапет за десктопа от 70-те години на миналия век или близка снимка на Слънцето. Изображението показва за първи път в историята как изглежда сянката на един атом. То е получено от учени на университета Griffith, базиран в Бризбейн, Австралия, съобщи Gizmodo.

За да запечатат уникалния образ специалистите създали специален уред, който се нарича йонен капан. Той е способен да улови и задържи само един атом. Когато малката частица бъде прихваната към нея се пуска светлинна вълна и атомът хвърля уникалната си сянка. Тя е микроскопична, но не толкова, че да не може да бъде заснета.

За да улеснят работата си учените са използвали доста голям атом – този на химическия елемент итербий. Неговата маса е 174 и за да е стабилен трябва да се държи при температура от -274 градуса по Целзий. Снимката е била направена с помощта на френелови лещи, които се характеризират с това, че имат голям отвор и малка фокална дължина.

Постижението на австралийските учени е забележително и дори може да бъде използвано за практически полезни цели. Специалистите вярват, че с помощта на същата технология могат да се правят снимки на биологични обекти като ДНК без да рискуват да ги повредят или наранят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари