За първи път бе осъществена безжична връзка между човешки мозък и компютър

1
2804

Специалистите от университета Браун в Род Айлънд за първи път в историята осъществиха безжична връзка между човешкия мозък и компютър, с помощта на която е възможен обмена на данни „с резолюция на ниво един неврон и с цялостна широколентова точност„.

На фона на бързо растящия интерес към интерфейсите мозък-компютър, в новото научно изследване, публикувано в списание IEEE Transactions on Biomedical Engineering, са описани тестовете са двама мъже на възраст 35 и 63 години с паралич поради травма на гръбначния мозък. Те са използвали новата система BrainGate с безжичен предавател, която им е давала възможност да управляват курсора и да въвеждат произволен текст в таблет.

При използването на тази технология всички данни се обменят по безжичен път, като теглото на предавателя е едва 40 грама, което го прави съвсем незабележим при закрепване на главата, за разлика от неудобните устройства, при които се използват имплантирани сензори и кабели. Според думите на Джон Симерал, водещ автор на това изследване, предавателят използва сигналите от нов вид електронна матрица, която се закрепва близо до моторната кора на главния мозък, което дава възможност да се използват същите алгоритми, като при жичните системи за осъществяване на връзка мозък-компютър.

Получените сигнали са с аналогична на жичната връзка точност, а капацитетът на използваната акумулаторна батерия е достатъчен за 24 часа автономна работа. Това дава възможност за използване на новия невроинтерфейс дори и по време на сън.

Учените продължават да усъвършенстват своята система и използваните алгоритми и са на мнение, че съвсем скоро може да започне масовото производство на подобни устройства.

4.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари